Gulyás Gergely: jogszabálysértő a kvótákról szóló uniós határozat

Eljárási értelemben is jogszabálysértő az Európai Unió Tanácsa szeptemberben elfogadott határozata, amely egy új kvótarendszer alapján 120 ezer migránst osztana szét a tagállamok között - mondta az előterjesztő kormánypártok nevében a fideszes Gulyás Gergely annak az indítványnak a parlamenti vitájában, amely kötelezné a kormányt, hogy az Európai Unió Bíróságán kérje a kvóták megsemmisítését.

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke hangsúlyozta, a bevándorláspolitika nem uniós, hanem tagállami hatáskörbe tartozik, ezért az unió szabálytalanul járt el, amikor a nemzeti parlamenteket megkerülve döntött a migránsok elosztását célzó mechanizmus bevezetéséről.

Gulyás Gergely szerint emellett a kvótarendszer a gyakorlatban sem állná meg a helyét, hiszen semmi nem garantálja, hogy a migránsok a számukra kijelölt tagállamban maradnának.

A kormánypárti politikus a megoldást abban látná, ha az unió betartaná a jelenlegi szabályokat, így például gondoskodna a schengeni-övezet védelméről, a menekültstátuszra nem jogosultakat pedig kiutasítaná.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.