Gulyás Gergely felülvizsgálná a választási eljárási törvényt

Az őszi önkormányzati választás után át kell tekinteni a választási eljárási törvényt, hogy mindenkinek teljes körűen biztosított legyen a választójog korlátlan gyakorlása minden szavazáskor - közölte a fideszes Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke pénteken.
Előzőleg az Alapjogokért Központ kezdeményezett törvénymódosítást annak érdekében, hogy azok is élhessenek szavazati jogukkal, akik vasárnap, adott esetben a voksolás teljes ideje alatt dolgoznak. Pénteken pedig Székely László, az alapvető jogok biztosa tette közzé állásfoglalását, amely szerint a mozgóurnás szavazás szabályai sem a korábbi, sem a legutóbbi országgyűlési választáskor nem érvényesültek megfelelően.
   
Gulyás Gergely ezekre reagálva az MTI-nek azt mondta: az önkormányzati választás után - a gyakorlati tapasztalok alapján - mindenképpen át kell tekinteni, hogy a választási eljárási törvénynek vannak-e olyan kisebb hibái, amelyek kijavításával mindenkinek teljes körűen biztosítható a választójog korlátlan gyakorlása.
   
A fideszes képviselő hozzátette - bár az ombudsman említett közleményének egyes részeit tévesnek tartja -, hogy ez vonatkozik a mozgóurnás szavazás lebonyolítására és az Alapjogokért Központ által felvetett vasárnapi munkavégzés esetére is.
  
Megjegyezte, hogy a központ és az ombudsman által felvetett problémák korábban is léteztek, és "az új választási eljárási törvény a megoldások felé tett jó irányú, esetleg nem mindig elégséges lépéseket".
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.