Gulyás csak fogalmi vitákat hall

Nemcsak durva ténybeli tévedésbe esik, hanem meg is sérti a forradalom hőseinek emlékét az, aki vitatja a magyarországi demokrácia és jogállamiság létét - mondta Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke pénteken Berlinben a magyar nagykövetségen, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
A politikus ünnepi beszédében kifejtette: a második világháború után az amerikai vagy brit megszállás alá került országok népei győztesnek érezhették magukat akkor is, ha katonailag a vesztes oldalon álltak, hiszen kezükbe vehették jövőjük alakítását, míg a szovjet megszállás alá került országokat megfosztották az önrendelkezés jogától, tekintet nélkül arra, hogy mit tettek a világháborúban. A szovjet megszállás alatt így a győzelem is egyenlő volt a vereséggel, Magyarország pedig vesztes volt a vesztesek között.

A szovjetek elnyomása és magyarországi helytartóinak kegyetlensége jó példa arra, hogy nincs különbség a huszadik század két nagy elnyomó rendszere, a nácizmus és a kommunizmus között - tette hozzá Gulyás.

Magyarországon 1956 októberére mindenki szembesült a kommunista hatalom barbarizmusával, és a forradalom kitörése előtt a társadalmat a szegénység, a kilátástalanság és a düh hatotta át. Mindez azonban nem fordult reménytelenségbe, hanem éppen ellenkezőleg, "az egoizmus feladásához, egyedülálló összefogáshoz és szolidaritáshoz vezetett" - mondta az Országgyűlés alelnöke.

A forradalmat a szovjet tankok ugyan leverték, de emlékével már nem tudtak mit kezdeni: soha többé nem lehetett kérdés, hogy a magyar nemzet nem tart igényt a szovjet szuronyokkal ránk erőltetett kommunista uralomra" - emelte ki.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a szabad világ országai szolidaritást vállaltak több mint 200 ezer magyar menekülttel, és lehetőséget adtak arra, hogy új életet kezdhessenek. A forradalom emléke örök figyelmeztetés, hogy Magyarországon a szabadság, a jogállam és a demokrácia vérrel kiharcolt, szent érték, hiszen - mint azt az alkotmány is rögzíti - „mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki" - mondta a politikus. A magyarok nagyon pontosan tudják, hogy mi a különbség demokrácia és egypártrendszer, jogállamiság és diktatúra között - szögezte le Gulyás.

Európában és Magyarországon természetesen „vannak viták” ezekről a fogalmakról, és mindig van ok beszélni vagy vitatkozni a demokrácia minőségéről és a jogállamiság fejlődéséről Magyarországon és európai szinten, de nincs ok vitatkozni a demokrácia és a jogállamiság létéről - hangsúlyozta. 1956 hagyománya és a hősök áldozata arra kötelez, hogy „megtegyünk mindent a demokráciáért és a szabadságért, de az igazság korrekt bemutatásáért is" - tette hozzá.

Németország Magyarország legfontosabb politikai és gazdasági partnere és szövetségese - mondta Gulyás Gergely, arra kérve a németeket, hogy segítsenek, és ne csak Magyarország megértésével, hanem Magyarország szándékainak megértetésében is.

A berlini magyar nagykövetség ünnepségén több százan vettek részt, köztük diplomaták és a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) számos képviselője.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.