Pintér Borsodban kezdi a rendteremtést

Nem talált "jelentős csontvázakat" hivatala átvételekor Pintér Sándor. A belügyminiszter a rendőrséget érintő személyi kérdésekről még nem döntött, de utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy Borsodban kezdjék a beígért rendteremtést. A gördülő akciósorozat következő állomása Szabolcs lesz, mobil rendőrőrsöket is felállítanak.

Nem talált „jelentős csontvázakat" hivatala átvételekor a belügyminiszter. Pintér Sándor a keddi kormány szóvivői tájékoztatón más tárcák tapasztalataira is utalva azt mondta: többnyire az időarányos kifizetésekkel vannak problémák; van ahol május közepéig tíz havi kifizetést teljesített az előző kormány.

Pintér Sándor bejelentette: hétfő este eligazítást tartott a rendőrség vezetőinek. Személyi kérdésekről még nem döntött, a vezetők jövőjéről teljesítményük felmérése és értékelése után fog dönteni. Ugyanakkor utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy kedden a Készenléti Rendőrség vezetőjével és a feladat teljesítésére kijelölt rendőri egységekkel települjenek ki Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket a még az új kormány hivatalba lépése előtt megígért rendteremtésre.

A gördülő bűnmegelőzési és közbiztonsági akciósorozat következő állomása várhatóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lesz, de arról, hogy mekkora erőkkel vonul majd fel oda a rendőrség, és azokat az erőket honnan vonják majd el, a belügyminiszter nem beszélt. Ellenben közölte, hogy felhatalmazta az országos rendőrfőkapitányt, tárgyaljon a térség településeinek polgármestereivel, hogy hol tudnak lakást adni az állandó rendőri jelenlét fejében. Pintér elmondta, hogy volt olyan település, ahonnan azt jelezték, akkor is hajlandók legalább egy rendőr számára lakhatást biztosítani, ha nem nevezik ki helyben körzeti megbízottnak, az is megfelel számukra, ha a rendőr „csak ott lakik a faluban".

Kérdésünkre a belügyminiszter leszögezte: ez nem erődemonstráció. Az országos rendőrfőkapitány minden nap személyes és helyben dönt arról a rendelkezésére álló bűnügyi információk alapján, hogy másnap hol folytatódik a „rendteremtés".  „Ez munka és nem erőfitogtatás", szögezte Pintér, aki elrendelte azt is, hogy a parancsnokok személyesen és a terepen ellenőrizzék, hogy beosztottjaik szabályosan járnak-e el, maradéktalanul végrehajtották-e a parancsokat, s ha valahol hiányosságokat találnak, tanítsák meg alárendeltjeiket a szakszerű és törvényes munkára.

A gördülő akció idején mobil állomáshelyeket telepítenek a térségben, hogy ne kelljen a rendőröknek minden egyes jelentés megírásához bevonulniuk a kapitányságra. Arról, hogy a későbbiekben hol létesítenek állandó rendőrőrsöket, később döntenek. A helyi közbiztonsági feladatok ellátásában ugyanakkor az eddiginél is nagyobb szerepet szánnak a polgárőröknek, a mező- és vadőröknek.

Pintér emlékeztetett rá, hogy már az előző kormány idején döntöttek arról, hogy a kis kárértékű vagyon elleni bűncselekmények elkövetőivel szemben is a rendőrség nyomoz. Ahhoz azonban alkotmánymódosításra és a bíróságok együttműködési készségére is szükség lesz, hogy e szabályszegések elkövetőivel szemben elzárás büntetését alkalmazhassák a bíróságok. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.