Goodfriend válaszolt Poltnak

Reagált az amerikai ügyvivő a legfőbb ügyész október 27-i megkeresésére, érdemi információt nem jelölt meg, megerősítette ugyanakkor, hogy vízumügyről van szó, amelynek a részletei bizalmasak - tudatta a Legfőbb Ügyészség (LÜ) péntek délután az MTI-vel.
Az ügyészség egyúttal közölte azt is, hogy a választ megelőzően bűnügyi jogsegélyt kértek egy folyamatban lévő büntetőügyben az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától.
Az amerikai ügyvivő szerint a részletek bizalmasak
Az amerikai ügyvivő szerint a részletek bizalmasak
Teknős Miklós / Népszabadság

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre (LÜ) André Goodfriend ideiglenes ügyvivő Polt Péter legfőbb ügyész október 27-ei megkeresésére írt válaszlevele - olvasható az LÜ kommunikációs és sajtóosztálya közleményében.

A főügyészség hozzátette, a választ megelőzően bűnügyi jogsegélyt kértek az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától. Ennek tartalmáról részleteket nem közöltek, de megerősítették, hogy az összefüggésben van a beutazási tilalommal kapcsolatban korábban elküldött jogsegélyi megkereséssel.A Legfőbb Ügyészség közleményében emlékeztetett, az Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész - a két kormány között 2008. október 1-jén aláírt megállapodás alapján - 2014. október 27-én megkereste Eric Holdert, az Egyesült Államok igazságügyi miniszterét, egyben legfőbb ügyészét. A jogsegélyi megkeresésben a magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek.

A legfőbb ügyész - jogsegélyi megkeresése továbbítását kérve - a megkeresés tartalmáról egyidejűleg tájékoztatta André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt azzal, hogy amennyiben az amerikai igazságügyi minisztertől kért információkat meg tudja adni, az ő tájékoztatását is örömmel vennék.

Az amerikai igazságügyi miniszter még nem válaszolt Polt Péter jogsegélyi megkeresésére, André Goodfriend ideiglenes ügyvivő ugyanakkor pénteken levelében fejtette ki az álláspontját az ügyről - tájékoztatott az LÜ.

Az ügyészség szerint az ideiglenes ügyvivő válaszlevelében érdemi információt nem jelölt meg; megerősítette a sajtóból már jól ismert amerikai álláspontot, miszerint vízumügyről van szó, melynek részletei - akár ismertek a kitiltottak nevei, akár nem - bizalmasak. Az ideiglenes ügyvivő azt is hangsúlyozta, hogy közigazgatási jellegű és nem büntetőjogi természetű az Egyesült Államok Külügyminisztériumának lépése.

A levélben kifejtette, hogy bűnügyi adatok a kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján konkrét büntetőügyben adhatók - írta közleményében a Legfőbb Ügyészség. Hozzátették: André Goodfriend hangsúlyozta a két ország közötti szoros és eredményes együttműködést, amelynek elmélyítésében mindkét fél elkötelezett.

A Legfőbb Ügyészség közölte azt is, hogy a magyar és az amerikai kormány között a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló, Budapesten 1994 decemberében aláírt szerződés alapján egy konkrét büntetőügyben bűnügyi jogsegélykérelemmel fordult az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, még azt megelőzően, hogy André Goodfriend ideiglenes ügyvivő válaszlevelét megkapta volna. Közleményükben úgy fogalmaztak: a bűnügyi jogsegélykérelem - ahogy ezt a szövege is tartalmazza - összefüggésben van a Polt Péter legfőbb ügyész által említett, 2014. október 27-én történt jogsegélyi megkeresésével.

A bűnügyi jogsegélykérelem tartalmáról és a kapcsolódó információkról - a nyomozás érdekében - később adnak tájékoztatást - írta az LÜ.

Goodfriend október 20-án - korábbi sajtóhírekre reagálva - jelentette be, hogy hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak: mind a hatan a kormány alkalmazottai, vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.
Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Magyar Nemzetnek adott, november 5-ém megjelent interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba.

Vida ügyvivője csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy védence feljelentetést és keresetet nyújtott be André Goodfriend ellen. Futó Barnabás azt mondta: a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentették föl az amerikai ügyvivőt, mert hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét. A Fővárosi Törvényszéken pedig jó hírnév megsértése miatt nyújtottak be keresetet - tette hozzá. A NAV elnökének ügyvédje közölte: konkrétan a múlt csütörtökön megjelent, a Heti Válasznak adott interjúban tett sértő kijelentése miatt tettek feljelentés.

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz múlt heti interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: „Azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is". Arra a kérdésre, hogy arra a két lapra gondol-e, amelyet átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, azt válaszolta, hogy "nem, az a két papírlap nem bizonyíték."

Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, "úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt" - mondta. Az ügyvivő a kitiltási ügy konkrét érintettjeiről nem beszélt, de azt mondta: az az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen. Ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, az természetesen nem minősül korrupt cselekménynek - jegyezte meg az interjúban az ügyvivő.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.