Goodfriend: a civil társadalom elengedhetetlen a demokráciához

A működő civil társadalom elengedhetetlen a demokráciához - mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője csütörtökön Budapesten.

A civil társadalom fontos összetevője, sőt elengedhetetlen eleme a demokráciának - mondta André Goodfriend a Dialógus Intézet által szervezett Diplomacy and Beyond beszélgetéssorozat decemberi rendezvényén.

Az ügyvivő hivatkozott Barack Obama szeptember végén New Yorkban elhangzott beszédére, amelyben az amerikai elnök Magyarországot Egyiptommal együtt olyan országként említette, ahol "megfélemlítik a civil társadalmat". André Goodfriend hangsúlyozta, mindazok az elvek - többi között az átláthatóság, a joguralom, a jó kormányzás és a működő civil társadalom -, amelyekről párbeszéd folyik az amerikai és a magyar kormány között, nem az Egyesült Államok elvei, hanem közösen vallott értékek.

Washington nem írja elő Magyarországnak, hogy mit tegyen, milyen törvényei legyenek, ezek közös értékek, standardok, egyezmények - tette hozzá.

A diplomata kifejtette: arról van szó, amit Bibó István, a 20. század kiemelkedő gondolkodója a szabadság kis köreiként írt le. Jellemzően az autoriter rendszerek próbálták távol tartani egymástól az embereket - fűzte hozzá, megjegyezve, demokráciában szükség van olyan hálózatokra a társadalomban, amelyek szabadon működnek, és ez nem csak amerikai gondolat.

Részvételéről a magyarországi tiltakozó megmozdulásokon Goodfriend azt mondta: ha elmegy egy tüntetésre, nem azért megy, mert egyetért vele, hanem mert látni akarja, mi történik a magyar társadalomban. "Inkább azért kritizáljanak, mert túl sok helyen jelenek meg, mintsem azért, hogy bezárkózom a nagykövetségre, és nem megyek sehova" - mondta az amerikai ügyvivő a Dialógus Intézet pódiumbeszélgetésén a jórészt egyetemistákból álló hallgatóságnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.