Gondnokság alá helyezték Toller Lászlót

A szigetvári bíróság szerdai ítéletében cselekvőképtelenné nyilvánította Toller László MSZP-s országgyűlési képviselőt, Pécs volt polgármesterét. Az ítélet nem jogerős.

Toller Lászlót 2006. június 19én – szolgálati autójában utazva – súlyos közúti baleset érte. Toller azóta nem tért magához. A kómában lévő politikus cselekvőképtelenné nyilvánítását 2007. novemberében egy névtelenséget kérő pécsi férfi internetes levélben kezdeményezte a  helyi gyámhivatalnál. Az ügy tavaly novemberben bíróságra került, ám mivel az orvosi szakvélemény nem készült el időben, a tárgyalást januárra halasztották. A szigetvári bíróság szerdán zárt tárgyaláson meghozta ítéletét,  és Toller Lászlót cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte. Az indoklás szerint Toller a balesetnél olyan súlyos agytörzsi és agyféltekei sérüléseket szenvedett, amelyek őt tartósan és teljes mértékben alkalmatlanná teszik ügyei vitelére.

Az ítélet nem jogerős, mivel Toller kirendelt ügygondnoka nem mondott le fellebbezési jogáról.  Amennyiben az ítélet kézhezvételét követő 15 napon belül nem érkezik fellebbezés, az ítélet jogerőssé válik. Ha ez megtörténik, akkor a most 59 éves Toller elveszíti képviselői mandátumát.

Időközi választást akkor kell tartani Toller körzetében, ha a cselekvőképtelenségről a jogerős döntés – a következő parlamenti választás előtt hat hónappal, plusz 72 – nappal megszületik. A szigetvári tárgyaláson tanúként megjelent Toller felesége, Toller Tünde, aki nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

Toller Tünde, Toller László volt pécsi polgármester felesége hallgatja Lotz Zsuzsanna bírónőt a tárgyalóteremben
Toller Tünde, Toller László volt pécsi polgármester felesége hallgatja Lotz Zsuzsanna bírónőt a tárgyalóteremben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.