Gond lehet az EU-s operatív programokkal

Újabb kifogásokkal élt az Európai Bizottság a novemberben benyújtott nyolc operatív programmal (OP) kapcsolatban, részben elutasította azokat és visszadobta a kormánynak.
A váratlan fordulat miatt pánikhangulat alakult ki a miniszterelnökségen, és válságértekezletet hívtak össze – állítja a Népszava.

Az operatív programok körüli problémák nyáron kezdődtek, amikor a kormány első olvasatra júliusban kiküldte Brüsszelbe a dokumentumokat, ahonnan a nyár végén érkeztek vissza az észrevételek.

A Miniszterelnökség november 17-én küldte vissza az átdolgozott tervet. Akkor még abban reménykedtek az OP felelősei, hogy év végéig megérkezik az áldás a kormányzati elképzelésekre, ami dátumszerűen igaz lett, ám tartalmilag mindenképpen csalódást keltő.

Az Európai Bizottság nyár végén visszaérkezett véleményében kifogásolta többek között Budapesten megvalósuló, de országos hatáskörű projektek finanszírozási tervét, és kifejezetten elzárkózott egyebek mellett nagy budapesti beruházások, középületek fejlesztésének, felújításának támogathatóságától.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára később cáfolta a hírt. „Az Európai Bizottság és a tagállamok kormányai között létező információs csatornán néhány órával ezelőttig nem érkezett az operatív programok elutasításáról szóló jelzés, mint ahogy korábban sem. Az operatív programokról a múlt héten is egyeztettek Brüsszelben, ahol a bizottság képviselői szintén megerősítették, még decemberben lezárják a magyar javaslatok értékelését. Hét benyújtott, engedélyezésre váró operatív program van jelenleg a bizottság előtt, miután a Rászoruló személyek támogatását lehetővé tevő programot nemrég már engedélyezték. A hiányzó halászati és vidékfejlesztési operatív programokat pedig a többi tagállamhoz hasonlóan később tudjuk benyújtani. A benyújtás óta mindössze 6-7 technikai kérdés tisztázására tartott igényt Brüsszel, ezeknek eleget tett a kormány” – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.