Göncz Kinga vezeti a szocialista EP-listát

A szocialista EP-lista csak a hétvégén nyeri el végleges formáját, a befutónak számító helyek már elkelni látszanak. A lista első helyén - a várakozásoknak megfelelően - Göncz Kinga külügyminiszter szerepel.

Csütörtökön dönt ajánlásáról az MSZP országos elnöksége a párt Európai Parlamenti képviselő-listájával kapcsolatban, de a listavezető személye már megvan - értesült a NOL.

A szocialista választmány illetékes testületei csütörtökön véglegesítsék a szombati - az EP-listáról döntést hozó - választmányi ülés menetrendjét. Az MSZP alapszabálya szerint a brüsszeli delegáció összetételét mindkét testületnek jóvá kell hagynia, a végső döntés a március végén összeülő kongresszusé. Az MSZP vezetése már döntött: az EP-lista vezetésével Göncz Kingát bízzák meg. Az egyelőre kérdés, hogy a külügyminiszter milyen feltételekkel vállalja a feladatot: szimbolikus szerep jut-e neki vagy a miniszteri széket brüsszeli irodára is kell váltania.

Úgy tudjuk, az MSZP listáján „két blokkban" fognak szerepelni a nevek: az első tíz (ezen belül öt biztosnak tűnő befutó és öt reménybeli), illetve a „futottak még" kategóriában a további tizenkettő. Egymástól független forrásaink szerint a biztos befutóknak számító helyeken leginkább újrázni kívánók szerepelnek, így Tabajdi Csaba, a szocialista EP-delegáció jelenlegi vezetője, Hegyi Gyula és új belépőként Kökény Mihály - utóbbi jelenleg országgyűlési képviselő.

Női kvótán Herczog Edit és/vagy Gurmai Zita is jó helyre számíthat, az ifjúsági kvótán pedig Harangozó Gábor, illetve szintén új névként Cserey Gyula, a párt nemzetközi titkára kaphat biztosnak tűnő helyet. Úgy tudjuk, a brüsszeli delegáció többi tagja - kivéve Kósáné Kovács Magdát, aki jelezte: nem kíván újra indulni - csak a második ötösben kaphat helyet, így Fazakas Szabolcs, Dobolyi Alexandra és Lévai Katalin is előkelő, de egyáltalán nem biztosan befitónak számító pozíciózt kaphat. Régóta tudható, hogy szintén Brüsszelbe tartana Szabó Zoltán és Baráth Etele is, miután azonban mindketten egyéni mandátummal jutottak a Parlamentbe, ha rajta lesznek is a listán, várhatóan csak a hátsó traktusban.

A rangsor hangsúlyozottan nem végleges, miután a párttestületek még nem döntöttek, de forrásaink az eddigi összesítések alapján ezt valószínűsítik a leginkább. Mint azt korábban hírül adtuk: Gyurcsány Ferenc pártelnök kérésére korábban az országos elnökség és e hét elején a megyei elnökök rangsorolták a jelenlegi EP-képviselőket.

A parlamenti pártok közül az MSZP-n kívül az MDF nem döntött még a listájáról. A Fidesz-KDNP listáját Schmitt Pál vezeti, az SZDSZ-ét pedig Szent-Iványi István. Az MDF Bokros Lajos volt pénzügyminisztert kéri fel listavezetőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.