Göncz Kinga: haza kell hozni az uniós értékeket

Az Európai Parlamentben akkor tudnak hatékonyak lenni a képviselők, ha mindegyik meghatározó frakcióban van magyar képviselet. Göncz Kinga Hévizen kampányolt.

Hévíz és környékének szépítéséhez, fejlesztéséhez nagy mértékben hozzájárultak az európai uniós támogatások - emelte ki Göncz Kinga, a kormánypárt EP-listavezetője a fürdőváros megtekintése után vasárnap Hévízen. Emlékeztetett: a belvárosi rekonstrukció, az elkerülő út kiépítése, valamint a Szent András Kórház közel ötmilliárd forint értékű felújítása is nagyrészt uniós forrásból valósult meg. A szocialista politikus méltatta Hévíz szerepét a hazai turizmusban, hiszen a zalai fürdővárost évente közel egymillióan keresik fel.

Göncz Kinga, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti listavezetője budapesti otthonának kertjében 2009. május 29-én.
Göncz Kinga, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti listavezetője budapesti otthonának kertjében 2009. május 29-én.

A volt külügyminiszter kiemelte: az országnak szüksége van az uniós támogatásokra. A parlamenti képviselők akkor tudják a nemzeti érdekeket leginkább képviselni, ha komoly támogatással, erős legitimációval kerültek be a parlamentbe - tette hozzá.

Az Európai Parlamentben - a nemzeti parlamenttől kicsit eltérően - nincs abszolút többséggel rendelkező frakció, helyette "aktuális együttműködések" vannak - mondta Göncz Kinga. A képviselők akkor tudnak hatékonyak lenni, ha mindegyik meghatározó frakcióban van magyar képviselet - mutatott rá.

A szocialista politikus kifejtette: az uniós választás előtt ugyan még pártvetélkedések vannak, de az lenne az optimális, ha voksolás után szoros együttműködés alakulna ki a magyar érdekekért. A képviselők feladata kettős: védeniük kell a magyar érdekeket, és "haza kell hozniuk" az európai értékeket - hívta fel a figyelmet.

Az unió lényege, hogy az érdekkülönbségeket tárgyalásokkal kell megoldani. Az Európai Unióban alapérték a tolerancia, a rasszizmus elutasítása, mindenfajta indulatból való döntés elutasítása. Magyarországon ezzel szemben azt látjuk, hogy a politikai kultúrában ez nem mindig mérvadó, sokszor megjelennek az indulatok, az agresszió, megjelenik a gyűlöletbeszéd és a fizikai agresszió - jegyezte meg a volt külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.