Göncz Kinga: alapvető jogokat sért a hajléktalanság büntetése

Alapvető jogokat sért a hajléktalanság büntetése, a kormány parlamenti többsége pedig semmibe veszi az emberi méltóság védelmét Göncz Kinga szocialista EP-képviselő szerdai közleménye szerint.

"Elfogadhatatlan, az alapvető emberi jogokba ütközik és a minimális emberiességet is nélkülözi a hajléktalanság büntetése" - bírálta Göncz Kinga a szabálysértési törvény szeptember 30-án elfogadott módosítását. Emlékeztetett arra, hogy a magyar Alkotmánybíróságon és a Velencei Bizottságon kívül számos más nemzetközi és hazai szervezet is felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy jogsértő a hajléktalanság szabálysértéssé nyilvánítása.

"A frissen elfogadott törvény jól illeszkedik azoknak a kormányzati döntéseknek a sorába, amelyek a szegények, a társadalom peremére szorultak megbélyegzését szolgálják" - vélte a szocialista EP-képviselő, aki szerint például a tömeges közmunka sem a megélhetést, sem a szegénységből való kiemelkedést nem biztosítja, a segélyek csökkentése és megvonása, a tankötelezettség és a büntethetőség korhatárának a leszállítása, a hajléktalanok hatósági üldözése azokat a csoportokat bünteti, amelyek egyébként is a társadalom kirekesztettjei.

"A magyar kormány parlamenti többsége semmibe vette az emberi jogok, az emberi méltóság védelmének több nemzetközi dokumentumba is foglalt követelményét, amikor a hazai és a határon túli tiltakozások dacára alaptörvénybe, majd törvénybe iktatta a hajléktalanság büntethetőségét" - áll a politikus szerdai közleményében.

Göncz Kinga közleménye szerint az ügyben az EU sem maradhat tétlen, amikor egyik tagállamában emberek tízezreit törvény útján kirekesztik alapvető jogaik gyakorlásából csak azért, mert nincs fedél a fejük fölött, és "rontják a városképet".

Göncz Kinga azzal zárja közleményét, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, hogy ezt tegye világossá "az európai értékeket folyamatosan semmibe vevő" magyar kormány számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.