Göncz Árpád mindent visz

A köztársaság mit se számít, kikiáltásának napja, október 23-a a „fekete bárány” a nemzeti ünnepek között, viszont Göncz Árpád „mindent visz”: Deák Ferencnél és Kádár Jánosnál is népszerűbb –  derül ki a Publicus Intézet friss kutatásából, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

A felmérés eredménye egy fura kettősségre, ellentmondásra is rámutatott: miközben a rendszerváltásra nem gondol emelkedett lélekkel a magyar, egyik meghatározó alakját, Göncz Árpádot már most történelmi személyiséggé magasztalta a nemzeti emlékezet. 

Göncz Árpád a feleségével és Orbán Viktorral a Szent Koronánál 2000-ben
Göncz Árpád a feleségével és Orbán Viktorral a Szent Koronánál 2000-ben
Gárdi Balázs / Népszabadság/archív

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, október 9. és 15. között, ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta október 23. mint nemzeti ünnep és Göncz Árpád nemrég elhunyt, valamint Áder János aktív köztársasági elnökök megítélését.

A kutatásból kiderült, hogy október 23. továbbra is a legkevésbé fontos nemzeti ünnepnek számít, megosztó jellege miatt a megkérdezettek mindössze egytizede sorolja az első helyre. Göncz Árpádot azonban nemcsak október 23-a hősének, hanem messze a legjobb köztársasági elnöknek is gondolják a magyarok: a megkérdezettek kétharmada vélekedett így. Áder János elnöki-politikai tevékenysége viszont korántsem ennyire egyértelmű, a válaszadók lényegében fele-fele arányban gondolják megosztónak és egységet teremtőnek.

A nemrég elhunyt Göncz Árpád október 23-ához nemcsak 1956-os szerepvállalása okán, hanem mint az 1989-ben aznap kikiáltott köztársaság első elnökeként is kötődik. Olyannyira, hogy a válaszadók elsöprő többsége (66 százalék) szerint Göncz volt a legjobb köztársasági elnök eddig. A második helyen messze lemaradva (9 százalék) Áder János található, majd Sólyom László (4 százalék), Mádl Ferenc és Schmitt Pál zárja a sort.

Az eredmény visszaigazolni látszik azt a közvélekedést, hogy Göncz Árpád volt az a köztársasági elnök, aki az Alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően személyében „kifejezi a nemzet egységét”. Ez abban is látszik, hogy minden párt szavazói szerint egyértelműen ő volt a legjobb köztársasági elnök.

Forrás: Vasárnapi Hírek

Göncz Árpád rendszerváltás előtti és utáni szerepe a kiemelkedően fontos személyiségek körébe emeli. A megkérdezettek Széchenyi István és Kossuth Lajos után a harmadik leginkább olyan személyiségnek gondolják, aki emlékében is képes megtestesíteni a nemzet egységét. A válaszadók 19 százaléka emelte a történelmi személyiségek körébe Göncz Árpádot, aki ezzel Deák Ferenc és Kádár János elé is került.

Göncz ilyetén megítélésében nincs komoly eltérés az egyes pártok szavazói között, bár némileg kedvezőbb a baloldali szavazók körében. Fontos észrevenni azt is, hogy az idősebb és a fiatalabb válaszadók – tehát, akik még látták és akik már nem látták aktívan politizálni – is hasonlóan gondolkodnak történelmi szerepéről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.