Gój motoros szított vitát a Bayer elleni tüntetésen

Villámtüntetéssel tiltakoztak körülbelül harmincan a Magyar Hírlap szerkesztősége előtt kedd kora délután. Azért demonstráltak, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy Bayer Zsolt a szigethalmi késelés kapcsán állatokhoz hasonlította a romákat egyik cikkében. A tüntetésen megjelent és a demonstrálókkal vitába bocsátkozva védelmébe vette Bayer Zsoltot a Gój Motoros Egyesület vezetője, Mészáros Imre.

Tüntetést szerveztek egyetemisták kedd délután a Magyar Hírlap szerkesztősége elé: elfogadhatatlannak tartották ugyanis azt, hogy a lap szombaton közölte Bayer Zsolt cikkét, amiben állatoknak nevezte a romák „jelentős részét.”

Tüntetők
Budapest, 2013. január 8. Köves Nóra, a Bayer Zsolt cikke ellen szervezett flashmob szervezője beszél a Magyar Hírlapnak is otthont adó irodaház bejárata előtt 2013. január 8-án

Bayer Zsolt, a szombati Magyar Hírlapban megjelent cikkében annak kapcsán, hogy Szigethalmon megkéseltek két fiatal sportolót, egyebek mellett azt írta: „A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.” A cikk végén aztán leszögezte: „Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”

A keddi, egy nap alatt szervezett flashmobon körülbelül harmincan vettek részt. Noha a demonstrációt fiatalok szervezték, sok idősebb ember is részt vett a megmozduláson. A tüntetők a lap szerkesztőségének otthont adó épület elé vonultak, majd transzparenseket emeltek a magasba, amelyekkel arra utaltak, hogy hasonló ordas eszmék előzték meg a népirtásokat.

Az egymás mellé tett táblákról azt lehetett leolvasni: „Így kezdődött Németországban: 'A zsidók olyanok, mint a pestist terjesztő patkányok.'  Így kezdődött Srebrenicában: a Muszlimok olyanok, mint a kutyák.' Így kezdődött Ruandában: 'Tapossátok el a tuszi csótányokat!' Így kezdődnek Magyarországon? Az állatok meg ne legyenek.”

A demonstráción rövid beszédet tartott a megmozdulás egyik szervezője, Köves Nóra, aki elhatárolódott az újságíró állításaitól, és tűrhetetlennek nevezte, hogy ilyen eszmék teret nyerhetnek az országban. Az egyetemista kijelentette: „Bayer Zsolt kimeríti a közösségi elleni izgatás tényállását.” A beszéd végén Bayer nevének említésére egy roma asszony – az újságíró és Orbán Viktor közötti jó viszonyra utalva – azt kiabálta: „madarat tolláról, embert barátjáról.”

A békés megmozdulás már a végéhez közeledett, amikor a tüntetőkhöz lépett az addig távolabb várakozó Mészáros Imre, a Gój Motoros Egyesület elnöke, és nagy hangon védelmébe vette Bayer Zsoltot, valamint írását. Ezt követően vitába keveredett az egyik demonstrálóval, Balog Artúrral, az MSZP roma tagozatának elnökével.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A demonstrálók többsége nem vette jó néven Mészáros „fellépését”, és számon kérték, mit keres a demonstrációjukon, mire az érintett meglobogtatva Echo TV-s belépőjét közölte: „itt dolgozom az épületben.” Amikor többen is távozásra szólították fel Mészárost, a férfi odavetette: „Mondjátok héberül!”

Bár Mészáros megjelenése heves vitákat szított, a demonstráció végül atrocitások nélkül ért véget.

Bayer írása már a keddi tüntetés előtt jókora felháborodást váltott ki. Az LMP szerint például a cikk kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását. Az LMP vezetősége ennek kapcsán felvetette: a Fidesznek el kellene gondolkoznia azon, hogy egy demokratikus párt megtűrheti-e soraiban az újságírót.

A cikk még fideszes politikusoknál is kiverte a biztosítékot. Mélyen elítélem ezeket a mondatokat – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Amikor pedig a műsorvezető, Kálmán Olga arról kérdezte, van-e helye a Fideszben Bayer Zsoltnak, Navracsics Tibor azt válaszolta: "Úgy gondolom, olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja".

A történtek miatt a Demokratikus Koalíció felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást Bayer Zsolt ellen. A párt emellett arra kérte a demokratikus ellenzéki pártokat, civil szervezeteket és egyházakat: vasárnap közösen tüntessenek azért, hogy Bayer Zsoltot kizárják a Fideszből.

Jobb- és baloldali demokraták egységes kiállását sürgeti Bayer Zsolt írása miatt Bajnai Gordon. A Haza és Haladás Egyesület elnöke az MTI-nek kedden küldött közleményében azt írta: a publicista foltot ejtett a Fidesz és Orbán Viktor becsületén, ezért "Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.