Gőgös: vegye meg száz forintért az MNV a Pápai Húst

Éljen korábban megszerzett elővételi jogával a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), s száz forintért vásárolja meg a Pápai Hús 1913 Káeftét - ezt javasolja az idén százéves cég megmentése, reorganizációja első lépéseként Gőgős Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP szakpolitikusa.

Csaknem ezer dolgozó és sok sertésbeszállító, valamint más hitelező sorsa múlik azon, hogy felszámolják-e a pápai húsgyárat. A Vidékfejlesztési Minisztérium egyelőre azt ígéri, hogy a kisvállalkozókat, s a termelői csoportokat összesen 280 millió forint értékben uniós forrásokból és állami pénzekből kifizeti.

- Ez az összeg kevesebb mint a fele a sertésbeszállítók kintlévőségének, nem is beszélve az egyéb hitelezőkről - mondta keddi sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán. Hozzátette: az világosan látszik, hogy az önkormányzat - mely idén áprilistól főtulajdonosa a gyárnak - saját erőből érdemi megoldást a legjobb szándéka mellett sem képes találni.

A múlt heti hitelezői egyeztetés során mindösszesen a tartozások öt százalékának a kifizetésére tett ajánlatot az önkormányzat. Ezt - várható módon - a beszállítók nem fogadták el. A tulajdonos most átdolgozza a tervezetet, de külső forrás nélkül aligha tudnak megegyezésre alkalmas elképzelést előterjeszteni.

Sajátosság, hogy amikor a testület megszavazta a csupán 5 százalékos javaslatát, saját kintlévőségét is radikálisan leértékelte. A gyár ugyanis több mint 400 millió forinttal tartozik a városnak.

Grőber Attila, a cég felügyelőbizottságába delegált szocialista önkormányzati képviselő úgy fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón: az önkormányzatot magára hagyták, neki kell helytállni a tartozásokért, a testületnek kell megőrizni a munkahelyeket, s megújítva működtetni a vállalatot.

Gőgös Zoltán szerint még a felszámolási eljárás előtt lépni kell. Az időhiány miatt egyetlen megoldás látszik reálisnak, mégpedig az, hogy az egy korábbi felszámolási eljárásban elővételi jogot szerzett Magyar Nemzeti Vagyonkezelő száz forintért megvásárolja a céget, ezt követően tőkét emel, megegyezik a hitelezőkkel, s reorganizálja a vállalatot.

Ez persze nem lesz könnyű - fejtegette Gőgös -, hiszen több ágazati oka is van a felhalmozott veszteségnek. Így a fogyasztás jelentős csökenése, a magas áfa, a virágzó feketegazdaság, az emelkedő üzemanyagárak.

- A pápai húsipar vesztesége nem egyedi jelenség, az egész élelmiszeripar válságban van, valamennyi húsgyár igen nehéz helyzetbe került - ha egyáltalán működik még -, hiszen Kapuváron például már bezárt - hangsúlyozta a szocialista szakpolitikus.

Gőgös úgy gondolja: az állam is akkor jár a legjobban, ha az általa vázolt lépést követi. Ha ugyanis felszámolásra kerül sor, akkor a Magyar Fejlesztési Bank azonnal lehívja az egy korábbi állami hitelgarancia alapján neki járó összeg 80 százalékát, ami mintegy 4 milliárd forint. Ennyi pénzből viszont az MNV ki tudná fizetni a tartozásokat, működtethetné az átszervezett gyárat, ami adó formájában hosszú távon bevételt hozna neki.

- Az idő sürget, a csődbiztos a hitelezők hozzájárulásával még egyszer hosszabbíthat ugyan, ám - mivel a húsgyár mindent csak készpénzre kénytelen vásárolni - információnk szerint novemberben a dolgozóknak már fizetni sem tud, amennyiben nem oldják meg az cég helyzetét - állította Gőgös.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.