GMO-val szennyezett kukorica-vetőmagot találtak

GMO-val (genetikailag módosított szervezetek) szennyezett kukorica-vetőmagot találtak egy kecskeméti cég által rendelt szállítmányban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) a 10 millió forint értékű készletet zárolta és megsemmisíti – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön egy szakmai rendezvényen.

A miniszter azonnali hatállyal teljes körű csemegekukorica vetőmag és pattogatni való kukorica vetőmag ellenőrzést rendelt el.

A tárcavezető tudatta: a zárolt csemegekukorica vetőmag mennyisége mintegy 100 hektárra (8 millió tő kukoricára) lett volna elegendő, az amerikai eredetű vetőmag a dokumentációja szerint GMO-mentesnek minősült. Szólt arról is, hogy amennyiben valamilyen bűncselekmény gyanúja merül fel, feljelentést tesznek.

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a Nébih mintavételes ellenőrzést végzett, amit a vetőmag szállítmányoknál rendszeresen alkalmaz. Megjegyezte: a vetőmagok ellenőrzési rendszere segítségével kiszűrhetők az ilyen termékek, s így megakadályozható, hogy termesztésbe, s ezzel az emberek asztalára kerüljenek. A miniszter emlékeztetett rá: Magyarországon az alkotmány garantálja a GMO-mentességet, más országoknál azonban nem ilyen szigorúak a szabályok, így előfordulhat, hogy egy vetőmag-szállítmány végigmegy az Európai Unión, és a magyar határon áll meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.