Giró-Szász kegyelmétől nem tud fedezékbe bújni az ellenzék?

A Kossuth téri LMP-akcióról előállított ellenzéki képviselők szeretnék visszautasítani a Giró-Szász András által felvetett közkegyelmet, de Bárándy Péter szerint erre nincs lehetőségük. A kormány mégsem tudja jóvátenni hibáját.

Ha a parlament közkegyelmet akar gyakorolni, akkor a döntés kedvezményezettje nem tehet mást, mint hogy tudomásul veszi a vele szemben folytatott eljárás megszüntetését – jelentette ki a kormányszóvivő által beígért lépéssel kapcsolatban Bárándy Péter ügyvéd, egykori igazságügy-miniszter.

Azt azonban nem tartja kizártnak, hogy lehetővé tegyék az ügyek érdemi lezárását mindazok esetében, akik ezt kérik. Az országgyűlés a közkegyelemről törvényben határozhat, és szövegezés kérdése, hogy ezt miként teszi.

A személyes szabadság megsértése egyébként Bárándy szerint a Kossuth téri tiltakozók esetében nemigen állapítható meg. Hasonló tényállás alapján már számos, részben egymásnak ellentmondó ítélet született, s a vita tárgya nemegyszer az volt, hogy minősíthető-e ilyen cselekménynek, amikor valaki megakadályozza a gépkocsik továbbhaladását, de a gyalogosok mozgását nem korlátozza.

Az ügyvéd úgy látja, hogy aki egy fagyos éjszaka az országúton tartóztat fel autókat, s az embereket csak gyalog engedi tovább, bizonyosan bűncselekményt követ el. Ám ha ellenzéki politikusok csupán a parlamenti gépkocsibehajtót állják el, ezzel aligha sértik meg bárki személyes szabadságát.

Az adott esetben tehát Bárándy szerint inkább takarókat és meleg teát kellett volna vinni a parlamenti többség ellen a tiltakozás e formáját választó képviselőknek, mert a mostani bejelentés már megkésett.

Annak még elejét tudják venni, hogy esetleg majd a bíróság is kimondja a rendőri intézkedés jogszerűtlenségét – fogalmazott Bárándy –, a részben ezen akció kiváltotta tüntetéssorozatot azonban nem tudják meg nem történtté tenni.

Giró-Szász András a parlament páholyában
2011. december 12. Parlament, Országgyűlés. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.