Giró-Szász: Ötven éve nem volt ekkora árvíz a Dunán

Minden korábbinál nagyobb árvízre számítanak a Dunán, de a kormány áll ezen probléma megoldása elé – szögezte le hétfői sajtótájékoztatóján Giró-Szász András. A németországi Passaunál máris történelmi „rekordhoz” közelít a folyó vízszintje.

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben. Friss hír: a németországi Passaunál a 2002-es árvízhez képest harminc centivel magasabb lehet a folyó vízszintje.

A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés. Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy képes kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az illetékes szervekkel "megfelelő előkészítés után áll ezen probléma megoldása elé" - fogalmazott.


Giró-Szász András szólt arról, hogy a belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember - tette hozzá.

Várhatóan a Szigetközben, valamint Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani - magyarázta.

Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5 kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség - közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban.

Molnár Béla elmondta: hétfő reggel nyolc órakor összeült az országos műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről. A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az egyeztetések - hangsúlyozta.

Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

Passaunál történelmi csúcson a Duna

A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál. A bajor-osztrák határon fekvő városnál - ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik - a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.

A Duna vízszintje Passaunál már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert. A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti.


Alacsonyabb volt a vízszint 2002-ben, mint amire számítottak

A Duna Budapestnél a 2002-es árvíz idején 848 centiméteres vízállással tetőzött augusztus 19-én. A Fővárosi Csatornázási Művek honlapján fellelhető adatok szerint előtte volt egy kisebb árhullám is, amikor 590 centimétert mértek, majd a vízszint öt méter közelébe süllyedt. Augusztus 8-án egyébként a vízszint 224, 24-én pedig 464 centiméter volt.

Augusztus 14-én a vízjelző szolgálat arra figyelmeztetett, hogy néhány napon belül a Duna Budapestnél 875 centiméternél tetőzhet, de ettől le- és felfelé is 25 centis eltéréssel lehet számolni. Ha ennyivel magasabb lett volna a tényleges vízszint, az igen súlyos következményekkel jár, mert a védműveket még több helyen meg kellett volna magasítani.

Szerencsére a valóságban a helyzet másként alakult: 27 centivel túlbecsülték az árhullámot, tehát kicsivel túllépték az előrejelzésben megadott hibahatárt is. A sajtótájékoztatón ugyan nem hangzott el, de valószínű, hogy most ugyancsak hasonló a helyzet, vagyis: a Duna tényleges vízszintje legalább plusz-mínusz 25 centivel eltérhet a becsült értéktől. Jobbik esetben lefelé, és akkor nem lesz rekord. Erre most azonban kisebb az esély, hiszen Passaunál a 2002-es maximális vízszintet harminc centivel is meghaladhatja a mostani árhullám.

Több mint egy évtizede egyébként a védekezési munkálatokban a főváros térségében – elsősorban a III. kerületben, a Margitszigeten, illetve Észak-Pesten – legalább ezer ember vett részt, s mintegy 250 ezer homokzsákot, hatezer köbméter homokot, hétezer agyagot használtak fel, emellett naponta hatszázezer köbméternyi szenny- és csapadékvíz átemeléséről gondoskodtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.