Gerendai békét kötött Újpesttel

Peren kívüli megállapodást írt alá ma Újpest és a Sziget fesztivál szervezője. Ezzel egy négy éve tartó jogi csatározás ért véget, melyet a IV. kerület birtokháborítás címén, a rendezvény túlzott hangereje miatt indított.

Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt és Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője látta el kézjegyével ma délelőtt azt a megállapodást, amellyel az önkormányzat és a fesztiválszervező között évek óta zajló birtokháborítási per végére került pont – tudatták lapunkkal a felek közös közleményükben.

A IV. kerület és a kft. hosszú egyeztetések és tárgyalások után jutott el a peren kívüli megegyezésig. Mint arról már beszámoltunk, az önkormányzat még 2007-ben, Derce Tamás akkori polgármester kezdeményezésére nyújtott be bírósági keresetet a Sziget Fesztivált szervező vállalkozás ellen. A per a Sziget színpadi és egyéb programjainak túlzott, zavaró hangereje miatt folyt.

A most aláírt megállapodás értelmében a szervező vállalja, hogy a fesztivál teljes ideje alatt, naponta 23 és reggel hat óra között betartja a megengedett, legfeljebb 55 dcibeles zajterhelést. Gerendai Károlyék vállalták azt is, hogy a hanghatások csökkentése érdekében változtatnak a színpadok tájolásán, a jövőben hangszigetelő sátrakat, s hangerőszabályzó limitereket alkalmaznak, azaz olyan berendezéseket, amelyek automatikusan leszabályozzák a hangerőt, ha az eléri a határértéket. Emellett az éjszakai órákban nem működik majd a Nagyszínpad.

A Sziget Kft. kötelezettséget vállalt arra is, hogy ha mégis túllépik a megengedett határértéket, naponta egymillió forint kötbért fizetnek Újpestnek. Ha mindez ráadásul három napon is előfordul, a kötbér összege tízmillióra nő.

A zajterhelést egyébként közösen ellenőrzik majd. Az önkormányzatnak ugyanis a megállapodás értelmében joga van javaslatot tenni a mérési pontok helyszínére, a Sziget Kft.-nek pedig kötelessége e javaslatok figyelembevételével meghatározni a mérési helyszíneket, mégpedig úgy, hogy a kerület által javasolt helyszínek közül legalább ötnek szerepelni kell a végleges listán.

Az önkormányzat közbenjárására a kft. gesztusértékű felajánlásokat is tett. Többek között a Gyereksziget idején minden nap, óránként buszjáratot üzemeltet az újpesti családok számára, emellett részt vesznek az újpesti zenekarok számára rendezendő verseny zsűrijében, a nyertes zenekarnak pedig fellépést biztosítanak a Sziget Fesztiválon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.