Géndiagnosztikai betegségmegelőzés

Ha valaki arra kíváncsi, hogy esetleges örökletes génhibái miatt milyen betegségekre van hajlama, és mit tehet a betegségek kialakulása ellen, vagy tudni szeretné, milyen táplálkozás és sporttevékenység segítségével érheti el optimális testsúlyát és őrizheti meg, akkor az otthonában kényelmesen, saját kezűleg levett nyálmintából választ kaphat ezekre a kérdésekre.

A DNA Plus, egy német-osztrák, az európai preventív géndiagnosztikában piacvezető cégcsoport most már Magyarországon is 23 teszt segítségével olyan géneket vizsgál hibákra, amelyek komoly betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek. A DNA+ újszülött-tesztje kisgyermek vizeletéből 101 anyagcsere-betegségre való hajlamot vizsgál, ugyancsak a szülő által otthon levett minta alapján.
 
A szolgáltatás egyelőre a www.dna-plusz.hu oldalon keresztül érhető el, de a társaság vezetői a jövőben tervezik egy Humángenetikai Centrum megnyitását, ahol azoknak az ügyfeleknek szeretnék elérhetővé tenni a szolgáltatást, akik továbbra is igényt tartanak a személyes tanácsadásra. A kitűzött célok között szerepel az is, hogy szakorvosokkal, egészségközpontokkal és kórházakkal együttműködve javíthassanak az egészségügyi ellátás és a betegségmegelőzés színvonalán.

Érdekesség, hogy Spanyolországban hamarosan állami támogatással ingyenesen szűrik a babákat a DNA Plus Baby 100+ tesztjével, és a DNA Plusz bízik benne, hogy előbb-utóbb itthon is nagyobb figyelmet fordítanak majd a géndiagnosztikában rejlő lehetőségekre, hiszen egyrészt egyszerűbben javíthatunk az emberek egészségén, hogyha megelőzzük a betegségeket, másrészt ezzel jelentősen tehermentesíthető az egészségügy költségvetése is.

Magyarországon egyelőre vérminták alapján végeznek újszülött kori anyagcsere-szűrővizsgálatokat. Az eljárás lényege, hogy egy speciális vizsgálattal huszonhat ritka, súlyos, főként anyagcsere-betegséget szűrnek ki néhány csepp vérből a születést követő 48. és 72. óra között.

Míg a kisgyermekeknél vizelet minta alapján szűrik az anyagcsere-betegségeket, addig ötéves kor felett már a nyálban lévő DNS segítségével mutatják ki azokat az örökletes génhibákat, amelyek komoly rendellenességek előidézői lehetnek. Emellett a DNS-elemzések területén használt legújabb technológiák segítségével egyszerűen kideríthető, hogy az általunk hordozott sportgének a kitartást vagy az erőt igénylő sportágakra alkalmasak.

A 23 teszt, amiket az öt évnél idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél végeznek, kilenc csomagban található meg. Vannak táplálkozással, mozgással, anyagcserével, szív- és érrendszerrel, emésztéssel, szemmel kapcsolatos tesztek, de vizsgálják az egyes rákbetegségekre való hajlamot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.