Gaskó: Ha a kormány nem tárgyal, jön a következő blokád

Amennyiben a kormány továbbra sem tárgyal, november végére, december elejére a mostaninál is nagyobb, akár több napig tartó forgalomlassító demonstrációt szervez a Liga – jelentette ki Gaskó István Liga-elnök.

A munka törvénykönyvének módosítása, a háromoldalú szociális párbeszéd felszámolása, illetve a nyugdíjrendszer átalakítása – a kedvezmények megvonása –  miatt péntekre meghirdetett országos félpályás útlezárási akció az előzetes terveknek megfelelően folyt – értékelt Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. A résztvevők összesen mintegy kétezer autóval vonultak ki az utakra, és az ország csaknem száz pontján voltak jelen, így bizonyára átlépték az ingerküszöböt, s az elnök szerint sikerült nyomatékot adni követeléseiknek.

Arra a kérdésünkre, hogy a demonstrációtól mit remélnek, Gaskó kijelentette: várják a kormány tárgyalási ajánlatát. Nem erővel akarnak ugyanis eredményeket, hanem a tárgyalóasztal mellett. A munka törvénykönyvéről eddig is folyt egyeztetés, és a kormány mutatott hajlandóságot a kompromisszumra, ám az elnök szerint még számos vitatott kérdés maradt függőben. Mindazonáltal reméli, azokban is sikerül megállapodni, különben a kormány azt kockáztatja, hogy újabb tiltakozó akció következik.

A Liga elnöksége hétfőn értékeli a helyzetet, és Gaskó szerint nem kizárt, hogy dönt is egy következő demonstrációról. Amennyiben a munka törvénykönyvéről továbbra sem sikerül megegyezésre jutni, november végén, december elején a jelenleginél több helyszínen és hosszabb ideig lehet félpályás útlezárás, s igyekeznek majd a valóban stratégiai fontosságú – tehát a közlekedés jelentős akadályozására alkalmas – pontokat kiválasztani. Ám ha esetleg meg is kezdik a szervezést, az nem jelenti azt, hogy visszautasítanának egy későbbi tárgyalási ajánlatot – tette hozzá az elnök.

A kormány határozott és eltökélt eredeti céljainak végrehajtásában, és fenn kívánja tartani az új munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját – közölte a kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján. Giró-Szász András azt mondta: a új munka törvénykönyve a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett teszi le a voksát. Véleménye szerint "sokkal inkább a szakszervezetek mint szervezetek tiltakoznak" az új törvénykönyv ellen, és nem a munkavállalók problémájáról van szó.

A szóvivő nyilatkozata kapcsán a Liga elnöke reményét fejezte ki, hogy ez csak az első indulatos reakció volt, és a kormány nem zárkózik el a további egyeztetésektől. Visszautasította ugyanakkor, hogy a szakszervezetek a saját érdekükben vonultak utcára; szerinte ezt a kártyát minden kormány kijátssza, de az efféle kijelentésekkel csak a saját hitelét rombolja.

Ekkora forgalomlassító akcióra még nem volt példa – hangsúlyozta Gaskó. Korábban a gazdák próbálkoztak ezzel, de csak mellékutakon és szórványosan. A Liga viszont eddig tartózkodott ettől a módszertől, mert az elmúlt húsz esztendőben inkább a munkabeszüntetést tekintették a nyomásgyakorlás eszközének, amellyel megítélése szerint minden esetben tisztességesen éltek. A sztrájktörvény módosításával – amelynek következményeként a közszolgáltatásokat biztosító cégeknél gyakorlatilag lehetetlenné vált a munkabeszüntetés – viszont ezt a lehetőséget elvették az emberektől, s a munkavállalókat kiszorították az utcára.

Az útlezárásokat valószínűleg mindenütt megszüntetik, mert éjszaka már semmilyen jelzésértéke nem lenne, ha maradnának – mondta el Gaskó. Egyébként az ország több pontján – elsősorban Kelet-Magyarországon – már délután levonultak. A rossz látási viszonyok miatt ugyanis – a rendőrséggel egyetértésben – balesetveszélyesnek tartották a forgalom további korlátozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.