Gárdony: szavazás fojtott hangulatban

A gárdonyi választás annyiban tökéletesen illeszkedik az országos trendbe, hogy – a 2010-eshez, vagy még inkább a 2006-oshoz képest – a kampányt itt is sikerült szinte tökéletesen lefojtani.
Míg korábban a sokszínű plakáterdő mellett a főutak felett átívelő hatalmas molinók, helyenként az üzletek ablakába kitett arcképek is emlékeztették a helyieket a voksolásra és a jelöltekre, most sokkal visszafogottabb a pártok jelenléte a köztereken.

Pedig a kormányoldalnak – a választókörzetek újrarajzolása (amit a fülünk hallatára nevezett egy családostul érkező mackónadrágos apuka gerrymanderingnek), illetve a kizárólag listán próbálkozó, és ott a 63. vagyis nem feltétlenül befutó helyre sorolt L. Simon László hátrább húzódása miatt – egy helyben vadonatúj jelöltet kellett felépítenie. Tessely Lászlóról errefelé annyit tudnak, hogy ő az a bicskei polgármester, aki annyira szereti a saját városát, hogy kiköltözött Csabdira (utóbbi település arról nevezetes, hogy a sajtó korabeli jelentései szerint a miniszterelnök lányának esküvője előtti napokban közpénzből sikerült felújítani a Tiborcz-család rezidenciájához vezető útszakasz egy részét, a Csabdi-Tükröspuszta útvonalat), és sok energiát fektet a bajusza ápolásába. Tesselyt a szavazókörökhöz vezető utak mentén néhány megállítótábla ajánlja a gárdonyiaknak, baloldali vetélytársa, az MSZP-s Horváth András főleg a villanyoszlopokra kiragasztott vadplakátokon nyomul, illetve egy-két óriásplakátról is mosolyog Mesterházy Attila társaságában.

A Velencei-tó környékén viszonylag sok bejáró (azaz Budapestre vagy Székesfehérvárra ingázó), a környéket éppen környezettudatossági szempontból választó család él. Az ő meggyőzésükre elsősorban az LMP igyekezett rámozdulni, leginkább egy folyamatos ívű plakátkampánnyal.

Gárdony amúgy annyira laza hely, hogy még a másutt menetrendszerűen a kampányfinishez időzített városszépítő beruházásokkal sem végeztek: a katolikus templom előtti dísztér murvás sétányát pontosan úgy hagyták félbe (valószínűleg még pénteken a munkaidő lejártakor), mintha ez csak egy átlagos hétvége lenne.

Ami a szavazási hajlandóságot illeti, a kép ellentmondásos: az agárdi városgazdálkodási vállalatnál, illetve Gárdonyban a gyermekvédelmi szolgálat épületében kialakított szavazóhely környékén alig lehet parkolóhelyet találni, a város központjában, a gárdonyi iskola előtt viszont ottjártunkkor, dél körül egyetlen élő ember sem mutatkozott. A rendőri jelenlét (járőröző rendőrautók formájában) érezhető, de nem sokkal feltűnőbb, mint más hétvégéken. Rendkívüli eseményről nem hallottunk, az egyik szavazatszámláló viszont megosztotta velünk azt a gyanúját, hogy a lepedőnyi szavazólapokkal kitömött borítékok nem fognak beleférni a megszokott méretű papírdobozokba, mert az "urnák" már most kezdenek megtelni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.