Gárdistákra támadtak - börtönbe mennek

Közösség elleni erőszak miatt börtönbüntetésre ítélték azokat a sajóbábonyi romákat, akik még 2009-ben az egyébként már betiltott Gárda tagjaira támadtak.

Egy betiltott 2009-es gárdistatüntetésen több sajóbábonyi nekiesett a felvonulóknak, és a megölésükkel fenyegetőzött. A bíróság szerint ez közösség elleni erőszak, mind a kilenc vádlott börtönbe megy. Az eljárást több jogvédő szervezet kifogásolta, mivel a tüntetést szervező gárdisták közül senkit nem vontak felelősségre, a cigányokat pedig azon törvény alapján vádolták meg, amely a kisebbségek védelmét szolgálja - írta csütörtökön az Origo hírportál.

Kilenc embert vádoltak meg közösség elleni erőszakkal, amiért 2009 novemberében a betiltott Magyar Gárda sajóbábonyi felvonulásán az ügyészség szerint a felvonulók megölésére buzdítottak. Az ügyészség szerint összesen negyven-ötven, vascsövekkel, karókkal, baltákkal felfegyverkezett helyi roma közeledett a Jobbik-szimpatizánsoknak a településhez vezető bekötőúton leparkolt autói felé, és azt kiabálták, "meghaltok, büdös magyarok", "megölünk benneteket". A bíróság csütörtökön mind a kilenc vádlottat elítélte közösség elleni erőszak, azaz lényegében a felvonulók megölésére való buzdítás miatt. Mind a kilenc vádlott két és fél, négy év közötti börtönbüntetést kapott közösség elleni erőszak, rongálás és garázdaság miatt. A támadók baltával, karddal és bottal ütöttek egy kocsit Sajóbábonyban, még 2009 novemberében. Az autó utasai nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, miközben az autóban közel félmillió forint kár keletkezett. A vádirat szerint az csak a véletlennek köszönhető, hogy egyik sértett sem szenvedett életveszélyes sérülést, mivel a támadók közül valaki baltával többször is beütött a kocsi belsejébe.

A konfliktus a Jobbik sajóbábonyi lakossági fóruma után robbant ki. A fórumon a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselő szimpatizánsok is megjelentek, utána összecsaptak a helyi romák és a Jobbik hívei.

A romák ellen indult büntetőeljárást több kisebbségvédelemmel foglalkozó szervezet is elítélte. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) például elfogadhatatlannak tartja, hogy épp a kisebbségek védelmét biztosítani hivatott büntetőjogszabály alapján indítottak eljárást a szélsőséges párt hívei által saját lakhelyükön fenyegetett romák ellen. A jogvédők azt is kifogásolják, hogy a Jobbik szimpatizánsai közül senki ellen nem indult eljárás, pedig a konfliktust ők is fűtötték. Az eset után a kormány összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.