Gárdazűrök: A Magyar Hajnal lehet a Jobbik konkurenciája

A rendteremtést hirdető Jobbik a saját háza táján sem képes rendet tartani. A párt végképp eltévedt a különféle gárdaszervezetek labirintusában, a parlamenti szélsőjobboldal hátországában már nem is mély törésvonalakról, hanem masszív frontvonalról lehet beszélni. Ráadásul új szereplő tűnt fel a színen: a Magyar Hajnal, amely – görög mintára, Lenhardt Balázs volt jobbikos képviselő részvételével – akár párttá is alakulhat.

Az akasztói Stadler Stadion a pusztulás jelképe: a zöld gyepet sárgára száradt gaz váltotta fel, a lelátókon is gazdagon tenyészik a gyom. Valamilyen rejtélyes okból mégis ezt a kiábrándító kulisszát választotta az Új Magyar Gárda. A Jobbikhoz hű szervezet – Vona Gábor pártelnök és Murányi Levente alelnök társaságában – közel száz gárdistát és „csendőrt” avatott ­augusztus 20-a előtt.

Nem sokkal később a Hősök terén emlékeztek a jogerős bírósági döntéssel feloszlatott Magyar Gárda létrehozásának hatodik évfordulójára. A Jobbik meghatározó politikusai és az Új Magyar Gárda tagjai azonban ettől a rendezvénytől látványosan távol maradtak. A Hősök terén tartott gyűlés a Jobbikkal egyre inkább szembeforduló szélsőjobboldali szervezetek demonstrációjává vált. Különösen fájó lehet a Jobbiknak, hogy – a Magyar Nemzeti Gárda és több más gárdacsoport, a Betyársereg vagy a Kárpát Haza Őrei Mozgalom mellett – az a Szebb Jövőért Magyar Önvédelem is megjelent az eseményen, amely eddig a párt szövetségesének számított.

Máskülönben a Hősök terén is avattak gárdistákat. Számukat ille­tően eltérő becsléseket lehetett olvasni, harminc és százötven között. Ináncsi József, a Magyar Nemzeti Gárda vezetője kérdésünkre közölte, hogy a reális szám szerinte ötven körül mozog.

Az akasztói gárdaavatáson egyáltalán nem avatkozott közbe a rendőrség, és a Hősök terén is csak módjával: feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel miatt nyolc személy ellen indult szabálysértési eljárás. (Emlékeztetőül: a Magyar Gárdát egyesületként és mozgalomként is feloszlató döntést a közelmúltban a stras­bourgi emberi jogi bíróság is jóváhagyta.) A Demokratikus Koalíció azt a két pofont hiányolta, amit Orbán Viktor még a választások előtt ígért meg a gárdának. A szocialista Nyakó István emelte a tétet, és arra kérte a kormányt, vizsgálja meg a gárda „gazdaszervezete”, a Jobbik feloszlatásának lehetőségét.

Ha Tállai András parlamenti válaszából indulunk ki (a Belügyminisztérium államtitkára meglepő módon úgy vélte, a gárda már a Jobbik számára sem vállalható), akkor nem valószínű, hogy Nyakó kérése meghallgatásra talál. Mégsem lehet azt mondani, hogy nem történt semmi: nagy nehezen elindult a nyomozás az Új Magyar Gárda ellen. Éppen most. Pedig – ahogy az Index hírül adta – a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda még tavasszal tett feljelentést.

A Jobbik és a parlamenten kívüli, a Jobbiktól is jobbra álló szélsőjobboldali szervezetek viszonya már korábban megromlott. Az utolsó csepp talán az volt, hogy a Budapest Pride előtt a Jobbik tudatta: szervezetileg nem vesz részt a „buzifelvonulás” elleni tüntetésen, és arra kérte szimpatizánsait, ha elmennek, ne viseljenek olyan ruházatot, amely a Jobbikkal azonosítható lenne.

A Jobbikkal szembeni elégedetlenség új párt születését is kitermelheti a szélsőjobboldalon. Tavaly szeptemberben a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal több szervezet meghívásával találkozót kezdeményezett Szilvásváradon. Az elképzelések között szerepelt, hogy a neonáci görög Arany Hajnal mintájára létrehozzák a Magyar Hajnal pártot. Végül ez elmaradt, helyette mozgalom alakult – a Magyar Remény Közösség. A mozgalom nem sok vizet kavart: a szilvásváradi találkozó kudarcba fulladt, a Magyar Nemzeti Arcvonal kettészakadt.

Nemrégiben viszont mégis elindult egy Magyar Hajnal nevet viselő honlap. Lenhardt Balázs volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő megerősítette, hogy a háttérben lévő szerveződésben ő is részt vesz. Elmondta: a Jobbikban csalódott „radikális szervezetek” között nagyjából egy éve intenzív tárgyalás és együttműködés van. (A Jobbik szerintük az Országgyűlésben elvesztette nemzeti radikalizmusát.) A közeljövőben érdemi bejelentés várható, de a helyzet pillanatnyilag képlékeny, több kifutási lehetőség is elképzelhető – tette hozzá a képviselő, akinek szavaiból kiderült: az egyik lehetőség, hogy megalakul a Magyar Hajnal párt.

Lenhardt tavaly novemberben lépett ki a Jobbik parlamenti frakciójából, majd kizárták a pártból. Kevéssel később azzal keltett feltűnést, hogy izraeli zászlót égetett egy szélsőjobboldali demonstráción.

A Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek vasárnap a Hősök terén
A Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek vasárnap a Hősök terén Fotó: MTI – Bruzák Noémi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.