Gárdaparanoia avagy a két pofon törvénye

A közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosítások általános vitájával folytatta munkáját keddre virradó éjszaka az Országgyűlés. A vitában a Jobbik számos képviselője felszólalt, többnyire azt kifogásolva, hogy a javaslat a Magyar Gárda ellen irányul.

Volner János (Jobbik) szerint az első Orbán-kormány is felelős azért, hogy romlott a közbiztonság, mivel 2000-ban duplájára emelték a szabálysértési határértéket. Arra is kitért, hogy pártja a szabadságvesztésüket töltő elkövetőket kényszermunkával vezetné vissza a munka világába, illetve megháromszorozná az elzárás maximális időtartamát. A politikus kifogásolta, hogy a kormány kapkodva, salátatörvényekkel próbál megoldani komoly társadalmi problémákat.

Volner János számos frakciótársával együtt "lex gárdának" nevezte a javaslatot, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azt, aki feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében vesz részt. Sneider Tamás azt kifogásolta, hogy az indítvány egy kalap alá veszi a fenyegetettségben élő embereket településükről kimentő gárdistákat és a bűnözőket. Pörzse Sándor - aki több jobbikos politikussal együtt a Magyar Nemzeti Gárda zöld pólójában vett részt az ülésen - azt mondta: a kormány folytatja azt a gárda elleni hecckampányt, amelyet a szocialisták kezdtek el. Felszólalásában kifogásolta a Magyar Nemzeti Gárda vasárnapi rendezvényén történt rendőrségi fellépést, az előállításokat.

Dorosz Dávid (LMP) szerint a Fidesz politikai céljait szolgálja a törvényjavaslat, amellyel "kifognák a szelet" a Jobbik vitorlájából. Mint mondta, a javaslatnak több hibája van, közéjük sorolta a fiatalkorúak elzárásának lehetőségét. Szerinte érthetetlen, a kormány miért áll egy olyan javaslat mögé, amelyről már több országban bebizonyosodott, hogy nem működik. Schiffer András frakcióvezető szerint a "három csapás" után a kormány a "két pofon" törvényt nyújtotta be. Hozzátette, ezzel egyrészt a Jobbik programját teljesítik, másrészt azonban a szabadságjogokon túllépve akarnak társadalmi szervezeteket korlátozni. Elmondta, olyan módosító indítványt fog előterjeszteni, amelyben javasolja: ne folytatódjon a Gyurcsány-kormány jogkorlátozó politikája, mert ezzel hiteltelenítik a liberális jogállamot.

Kocsis Máté (Fidesz) szerint világos, hogy az elmúlt években romlott a közbiztonság, ezért a válaszlépéseket nem lehet tovább halogatni. Üdvözlendő a módosítás, mert a kis értékű lopások is rontják a biztonságérzetet, nemcsak a milliárdos sikkasztások - mondta, hozzátéve, hogy helyes lépés a tulajdon elleni szabálysértések elkövetőivel szemben alkalmazandó elzárás.

Az elnöklő Latorcai János az általános vita során előbb figyelmeztette Novák Elődöt, majd megvonta a szót a jobbikos politikustól, aki - nem a tárgyalt törvényjavaslat vonatkozásában - fölvetette annak lehetőségét, hogy egy bizottsági vita jegyzőkönyvét meghamisították. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) botrányosnak nevezte a javaslatnak a feloszlatott társadalmi szervezetben való részvételt szankcionáló passzusait, hozzátéve, hogy a gárdisták véleménynyilvánítási, gyülekezési szabadságukkal élve vonultak fel több vidéki településen, éppen a rend, a közbiztonság iránti vágyukat kifejezve. Felszólalásában a MSZP feloszlatásának lehetőségét is fölvetette, mondán, hogy a párt soraiban számos "politikusbűnöző" ül.

Vona Gábor a "gárdaparanoia" újabb jelének nevezte az indítványt, amely szerinte a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek folytatása. A Jobbik frakcióvezetője párhuzamot vont a Fidesz által kezdeményezett polgári körök mozgalma és a Magyar Gárda között, mivel szavai szerint mindkettő a kétségbeesés időszakában, valódi társadalmi problémákra adott válaszul jött létre. Arra is kitért, hogy a Fidesz szavazóinak nagy része szimpatizál a gárda céljaival, a Magyar Gárda "zászlóanyai" tisztségét pedig Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő látja el.

A felszólalások után, éjjel fél egykor Lezsák Sándor az általános vitát lezárta. A részletes vitára kedden este kerülhet sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.