Gárdaegyenruha itt is, ott is

Székesfehérváron feljelentést tettek, Keszthelyen nem, pedig mindkét helyen voltak gárdaegyenruhás résztvevők az 56-os megemlékezésen. A Jobbik budapesti gyűlésén is megjelentek a feloszlatott szervezet egyenruháját viselők.

Feljelentést tettek egy székesfehérvári ünnepségen 37, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájában megjelenő ember ellen szabálysértés miatt - közölte a rendőrség honlapján a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint péntek délelőtt Székesfehérváron, az 56-osok terén az 56-osok Világszövetsége, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében bejelentett rendezvényt biztosította a rendőrség. Az ünnepségen mintegy 150-en vettek részt. Köztük volt 37 olyan ember, aki a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruháját viselte, fekete bomberdzsekivel. Zászlókat lengettek, és alakzatban sorfalat álltak. A rendezvény után a rendőrök igazoltatták őket, majd feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel szabálysértése miatt feljelentést tettek ellenük.

Keszthelyen, a városi ünnepség keretében a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda két csoportja is felsorakozott és koszorúzott csütörtökön, együtt mindkét oldal pártjaival és a rendőrség képviselőivel. A Fő téren, az 56-os emlékműnél tartott ünnepségen beszédet mondott a megyei közgyűlés elnöke, Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) és a város polgármestere, Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), az emlékműnél pedig mások mellett koszorút helyeztek el a szocialista párt politikusai és a rendőrség képviselői is.

A Monitor Magazin internetes oldalon látható fotók azt mutatják, hogy a betiltott Magyar Gárda két csoportja, összesen harminc-negyven egyenruhás is részt vett és koszorúzott az ünnepségen. Az egyik csoport egy sorban, zászlókkal állt az ünnepség helyszínén, a másiknak a tagjai tőlük elkülönülve, két sorban helyezkedtek el, közöttük több gyerek is volt, ugyancsak fekete nadrágban, cipőben és sapkában.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: nem volt olyan esemény vagy atrocitás, amely rendőri intézkedést követelt volna; a Magyar Gárda nevében nem jelentettek be a megyében egyetlen rendezvényt sem, csupán egy magánszemély jelezte, hogy az ünnepség után koszorút helyez el a keszthelyi emlékműnél.

Gárdaegyenruhások megjelentek a budapesti rendezvényeken is szép számmal. Voltak, akik pulóvert húztak föléje, hogy álcázzák magukat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.