Gárda-per a Legfelsőbb Bíróságon

A Legfelsőbb Bírósághoz fordult a Magyar Gárda jogerős feloszlatása miatt az egyesület ügyvédje - tudatta a Nemzeti Jogvédő Alapítvány. A kereset a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla határozatainak hatályon kívül helyezésére irányul, s azt is támadja, hogy a feloszlatás az egyesület mellett a mozgalomra is kiterjed.

"A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület képviseletében Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője 2009. szeptember 16-án felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a szervezet feloszlatását elrendelő jogerős ítélettel szemben. A rendkívüli jogorvoslat miatt a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban, tárgyaláson kell végső döntést hozzon az ügyben" - tartalmazza a közlemény.

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke érkezik az egyesület megszüntetése iránti polgári per másodfokú tárgyalására
Budapest, 2009. július 2. Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület elnöke (j2) érkezik az egyesület megszüntetése iránti polgári per másodfokú tárgyalására a Fővárosi Ítélőtábla épületébe a főváros II. kerületében a rendőrségi kordonnal lezárt Fekete Sas utcában. A Magyar Gárda feloszlatásáért indított polgári per első fokon 2008 márciusában kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A felperesként eljáró Fővárosi Főügyészség a szervezet 2007. december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy bíróság előtt kezdeményezi a társadalmi szervezet megszüntetését. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A 2007. júniusban társadalmi szervezetként bejegyzett egyesület feloszlatása érdekében még az év decemberében indított polgári pert a Fővárosi Főügyészség, mert álláspontja szerint a Magyar Gárda működése sértette mások emberi méltóságát. A Fővárosi Bíróság 2008. december 15-én az egyesület feloszlatását elrendelő elsőfokú ítéletet hozott. Az egyesület fellebbezését követően a Fővárosi Ítélőtábla 2009. július 2-án jogerős ítéletével helyben hagyta az egyesület feloszlatását és a feloszlatás hatályát kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra is.

A Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelem elsődlegesen a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla határozatainak hatályon kívül helyezésére és a kereset elutasítására irányul. Továbbá a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérte, mivel a jogerős ítélet alapján rendszeresen és tömegesen zaklatnak, vonnak eljárások alá egyesülési és gyülekezési jogukkal élni kívánó polgárokat, akiknél azt vélelmezik: közük van a gárdához, és ehhez sok esetben elegendő pusztán a gárdista öltözet viselése is.

A másodlagos kérelem arra irányul, hogy helyezze a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül a jogerős ítélet indokolásának azon részét, amely a fellebbezési kérelem kereteit túllépve az elsőfokú ítélet hatályát jogszabálysértő módon kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.