Garamvölgyi: Ne drogozz, mert meghalsz

Biofű, Kristályos Kata és társai ellen küzd a rendőrség.

Veszélyes, új jelenségek láthatók a kábítószer-bűnözésben - mondta az MTI-nek adott pénteki interjújában Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője azzal kapcsolatban, hogy a napokban két fiatal ismeretlen összetételű kábítószer fogyasztása miatt meghalt, tucatnyian pedig orvoshoz kerültek Fejér megyében.

Garamvölgyi László szerint gyakorlatilag hetente jelennek meg a hazai kábítószerpiacon új vagy szerkezetileg csak egész kis változáson átesett anyagok, amelyek kevésbé ismert, bizonytalanabb kémiai csoportba tartoznak. Jellemzően több anyag keverékét tartalmazzák, a farmakológiai és toxikológiai adatok hiánya pedig azt jelenti, hogy hatásai nehezen kiszámíthatók. Ezek a szerek klinikai beavatkozást igénylő problémákat és mind gyakrabban halált okoznak - hangsúlyozta.

A szóvivő elmondta, nem tipikusan hazai jelenségről van szó, az EU által készített legfrissebb felmérés szerint a fiatalok 34 százaléka használja ezeket a pszichoaktív anyagokat, mert olcsóbbak, mint a "klasszikus" kábítószerek, a hatásuk viszont ugyanolyan, továbbá 32 százalékuk pedig azért, mert a használatuknak nincs büntetőjogi következménye.

Garamvölgyi szerint a fiatalok 64 százaléka információforrásként az internetet használja, a drog beszerzésére, házilagos előállítására. Az is jellemző, hogy nemcsak egyfajta anyagot fogyasztanak a fiatalok, hanem többet egyszerre. Így nemcsak erőszakosabbá válnak, hanem az életüket is veszélyeztetik. Miután az "alapszerben" is eleve négy-öt új vegyületű kábító anyag van, és erre még több más, ugyancsak ismeretlen eredetű és összetételű szert szednek, a következmény bizonyosan halál.

Beszámolt arról is, hogy az új kábítószereket esetenként Európán kívüli titkos laborokban állítják elő, és azok közvetlenül kerülnek a piacra. Az is előfordul, hogy beszállítóktól, gyakran Kínából, illetve Indiából importálják a vegyi anyagokat, majd vonzó csomagolásban forgalmazzák Európában.
2012-ben az uniós korai figyelmeztető rendszereken keresztül összesen 73 új pszichoaktív anyagról érkezett értesítés. A 73 közül az egyik anyag bizonyíthatóan 22 ember halálát okozta, közülük két ember Magyarországon halt meg.

Garamvölgyi László szerint Magyarországos először 2008-ban szembesültek az úgynevezett Spice-jelenséggel, amikor is marihuánának tűnő növénykeverékben voltak ellenőrizetlen anyagok, szintetikus kannabionidok. Ezt nevezték a fogyasztók "bioműfűnek".

Felidézte azt is a szóvivő, hogy 2012. április 3-ától létezik a dizájnerdrogok listája, az úgynevezett C-lista, amelyet tavaly novemberben bővítettek és már 48 alapvegyületet tartalmaz. A generikus csoport folyamatosan bővül. Az a cél, hogy az illegális forgalomban lévő összes anyag felkerüljön a listára.
A ma forgalomban lévő szerekről csak szakértői vizsgálat útján lehet megállapítani, hogy mi a hatóanyaguk. Például a "Kristályos Kata" megnevezés egy kristályos állagú, törtfehér anyagra utalhat. Korábban ez a mefedron tipikus utcai neve volt, most viszont ez az elnevezés számos hatóanyagú kristályos porra vonatkozhat.

Garamvölgyi László szerint az új pszichoaktív anyagok megjelenése csökkentette a "klasszikus" kábítószereket használók számát, miközben a marihuana- és amfetaminfelhasználók megmaradtak a "bevált" szerüknél.

Az új kábítószerek népszerűségüket elsősorban olcsóságuknak köszönhetik. Például a kannabisz grammja már hosszabb ideje 2500-3000 forint. Ezzel ellentétben a "biofű" 1000-1500 forint. Tehát a szegényebb fogyasztók könnyebben hozzáférhetnek. Az elmúlt egy évben a rendőrség által lefoglalt anyagok 45 százaléka az új pszichoaktív anyag és 55 százaléka "klasszikus" kábítószer.
Új jelenség az is, hogy egyre több kis forgalmazó kerül a rendőrség látókörébe, olyan, aki kisebb mennyiségű pszichoaktív anyagot rendel, amelyet a lakóhelye környékén forgalmazva havonta legalább 150-200 ezer forintos bevételre tesz szert.

Garamvölgyi László hangsúlyozta: az új dizájnerdrogokról már nem azt kell mondani, hogy veszélyesek, hanem azt, hogy halálosak. Mindenki tartózkodjon az ismeretlen vegyi összetételű anyagok fogyasztásától, mert meghal! - hívta fel a figyelmet.

Úgy vélte, elsősorban a mikrokörnyezetnek van felelőssége a megelőzésben, a családnak, az iskolának, a barátoknak és ismerősöknek, de természetesen társadalmi szinten is meg kell szervezni a prevenciót, amelyben szerepe van a rendőrségnek is.
Felhívta a figyelmet arra, hogy "most nem egyszerűen a kábítószer- és a drogfogyasztás ellen kell küzdeni, hanem a fiatalok életét kell megmenteni, pontosan azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a halálos veszélyre".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.