Gandhi: Túl a viharon?

Néhány héten belül gazdasági társasággá alakul a hazai cigányság egyetlen középiskoláját, a pécsi Gandhi Gimnáziumot fenntartó közalapítvány. Ezt csütörtökön, az iskolában tartott sajtótájékoztatón jelentette be Balog Zoltán, az igazságügyi tárca államtitkára

Az átalakításra azért van szükség, mert a Gandhi közalapítványának kuratóriuma két éve illegitim módon működik. Mint arról írtunk, a kuratórium összetétele 2009-ben megváltozott, s az új grémium leváltotta posztjáról az iskolát tíz éve vezető igazgatót, Csovcsics Erikát. Ez ellen tiltakoztak a diákok és szüleik, valamint az iskola tanárai. A kuratórium két részre szakadt, a tagok többsége távozott, s attól kezdve a testület döntései törvénytelenekké váltak. A kormány ezt elégelte meg, és a közalapítvány alapítóival egyetértésben létrehoz egy 80 százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit társaságot, ami felel majd az intézmény fenntartásáért.

A cigányság tehetségápolását magára vállaló gimnázium másfél évtizede működik, s az ezredforduló óta az itt végző diákok 60 százaléka sikerrel felvételizett azokra az egyetemi szakokra, ahol kevés pont elég a bejutáshoz. A két éve regnáló vezetés az oktatás színvonalának emelését tűzte ki célul, hogy ez megvalósul-e, arról ellentmondásosak a hírek. A tanárok háromnegyede távozott az intézményből, s a diákok létszáma lecsökkent 250-ről 190-re.

Balog Zoltán nem vitatta, hogy a Gandhi viharos időszakon van túl. Az államtitkár hozzátette, hogy a roma értelmiség megerősödése érdekében a Gandhihoz hasonló középiskolára lenne szükség az ország más megyéiben is, főleg Borsodban és Szabolcsba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.