Gáncs Péter evangélikus püspök: az iskola az öröm városa legyen

Az egyház nem elvenni, korlátozni akar, hanem többletet akar adni a rábízott diákoknak, fiataloknak - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az evangélikus oktatási intézmények országos tanévnyitó istentiszteletén Budapesten vasárnap.

A püspök az ünnepi alkalmon, amelyen egyúttal megnyitották az egyház új oktatási intézményét, a pestszentlőrinci Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot, rámutatott: az egyházi iskolák az elmúlt 20 évben azt kérték, hogy ugyanannyit kapjanak az adófizetők forintjaiból, mint más oktatási intézmények. Utalt arra, hogy az egyházi iskolák "plusz szeretetet, örömöt, és közösségképes, felelős szabadságot is adnak a diákoknak".

Gáncs Péter reményét fejezte ki, hogy "a szeretet kincséből a gyermekek annyit kapnak majd, hogy a családnak is jut belőle".

Elmondta, hogy az iskola névadójáról, Sztehlo Gábor evangélikus lelkészről film készült, utca, emléktábla őrzi nevét, a fővárosi Deák téren szobor hirdeti tetteit. Ő azt bizonyította, hogy "Jézus szeretete életeket ment, örömöt és szabadságot hoz az embereknek" - hangsúlyozta, hozzátéve: a lelkész a második világháborúban több ezer gyermek életét mentette meg a biztos pusztulástól, 1945 után pedig a Gaudiopolist, azaz az Örömvárost hozta létre a rászoruló gyermekeknek.

Mint mondta, az egyház azt szeretné, hogy "az iskola is öröm városa legyen, ahol találékony szeretetet tanulva, Sztehlo Gábor öröksége felé fordulva megtanuljuk észrevenni a másik embert, és amennyire lehet, segíteni rajta".

Az istentiszteleten Gáncs Péter püspökön kívül Győri Gábor esperes és Deák László iskolalelkész szolgált, majd a püspök az iskolát megáldotta. Az ünnepség keretében beiktatták tisztségébe Cselovszki Jenő igazgatót és Deák Lászlót.

Ughy Attila, a XVIII. kerület fideszes polgármestere köszöntőjében kitért arra: az élet során a legfontosabbak a hit, a szeretet, a bizalom és a tanulás, a gyermekeket, a tanárokat és a polgármestert pedig összefűzi az értékek megőrzése és teremtése. Az értékek átadása ugyanakkor felelősséggel, befogadása pedig alázattal jár - tette hozzá.
 

A polgármester úgy fogalmazott: az evangélikus szemlélet mindent megtesz azért, hogy "a gyermekek nyitottak legyenek, és erősítést kapjanak az új kezek által". Beszéde után jelképesen átadta az iskola kulcsait az evangélikus egyház képviselőinek.
 

Kákay István, a Magyarországi Evangélikus Egyház irodaigazgatója örömét fejezte ki, hogy az egyház mostantól élhet az oktatás missziójának lehetőségével a főváros XVIII. kerületében is úgy, hogy a kerület két iskoláját, azok összevonása után, átveszi. Utalt arra, hogy az evangélikus egyház eddig 42 evangélikus közoktatási intézményt indított el 1989 óta, ez az intézmény lesz a negyvenharmadik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.