Gallup: Budapest biztos Tarlósé lesz

A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Tarlós István meggyőző fölénnyel szerezheti meg a főpolgármesteri posztot az önkormányzati választáson, miközben az őt támogató Fidesz-KDNP stabil többséget szerezhet a Fővárosi Közgyűlésben.

Az intézet az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében hangsúlyozza: a kormánypártok főpolgármester-jelöltje gyakorlatilag komoly kihívó nélkül indulhat a választáson, és akár a leadott voksok kétharmadát is megszerezheti.

A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Tarlós István meggyőző fölénnyel szerezheti meg a főpolgármesteri posztot
Tarlós István

Tarlós Istvánt jelenleg a budapestiek 44 százaléka, a biztosan szavazóknak pedig 69 százaléka támogatja, ezzel szemben  Horváth Csaba, az MSZP jelöltje a biztos szavazók 21 százalékát, míg a jobbikos Staudt Gábor 6 százalékát, az LMP színeiben induló Jávor Benedek pedig 3 százalékát tudhatja maga mögött.

A felmérés készítői megjegyzik továbbá, hogy Jávor Benedeknek és Staudt Gábornak komoly ismertségi problémákkal is meg kell küzdenie, ugyanis a budapestiek kevesebb mint ötöde tudta magától megnevezni e két személyt a főpolgármesteri címért induló jelöltek között. Tarlós István spontán felidézése ezzel szemben 72 százalékos, míg Horváth Csabáé 50 százalékos - fűzik hozzá.

A válaszadók az általuk preferált jelölteket értékelve szintén Tarlós Istvánt nevezték meg a legalkalmasabb jelöltnek, őt szavazóbázisa 89 százaléka tartja képesnek a főváros vezetésére, míg Horváth Csabát a rá voksolók 77 százaléka, Staudt Gábort szavazói 74 százaléka, míg Jávor Benedeket mindössze 63 százaléka.

Az elemzés kitér továbbá Tarlós István politikusi személyiségére is, az így kirajzolódó profil szerint a szavazók sokkal inkább célra törőnek és hozzáértőnek tartják a politikust, mint négy éve, ugyanakkor ezzel egy időben kevésbé tartják már őt újítónak.

A választók összességében egy határozott, dinamikus, pragmatikus, szakértő vezetőként látják, míg a vele szemben megfogalmazott legkomolyabb fenntartás szerint a választók mindössze egyharmada tartja szavahihetőnek - fűzik hozzá.

A Gallup 40 százalékpontos Fidesz-KDNP előnyt mért az MSZP-vel szemben a biztos szavazó pártválasztók körében, a kormánypártok ugyanis 64 százalékon, a szocialisták 24 százalékon, míg a Jobbik 7 százalékon, az LMP pedig 6 százalékon áll. Az intézet szerint ettől függetlenül valamennyi parlamenti párt bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe.

A Gallup szeptember 14. és 22. között személyes, illetve telefonos megkérdezéssel végezte vizsgálatát Budapesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.