Futhat a pénze után a főváros

Összesen 314 millió forint behajthatatlan, illetve kétes követelést görgetnek maguk előtt a fővárosi önkormányzat intézményei. Tavaly fél év alatt csaknem 36 millióval növekedett a hiába várt pénz összege, miközben az intézmények száma jelentősen csökkent ugyanezen időszak alatt.
A főváros pénzügyi bizottságának készült jelentés értelmében a végleg elveszett, behajthatatlannak ítélt követelések aránya ugyan egy százalékkal csökkent, csakhogy a kétes végű ügyleteké mindeközben 16,5 százalékkal növekedett.

A pénzügyi bizottság még az év elején kérte fel a polgármestert, hogy készíttessen összegzést a főpolgármesteri hivatal, illetve az önkormányzati fenntartású intézmények kétes és behajthatatlan követeléseiről. Az illetékes főosztályok a költségvetési beszámolók adataiból állították össze az ágazati összesítéseket.

A szociális területen működő intézményeknél tavaly év végére 66 millió forint kifizetetlen számlára bukkantak, ami 30 milliós növekedést mutatott fél év alatt. A pénz java az idősotthonokban élők be nem fizetett térítési díjából adódik össze.

Az oktatási ágazatban alig 5,3 millió forintra rúg a követelésállomány, bár az iskolák államosítása okán összesen két intézmény követeléseit tartalmazza. Az összeg ugyan kicsi, de a jelentés készítői szerint figyelemre méltó, hogy fél év alatt emelkedhetett ilyen látványosan. 2013 első félévében ugyanis alig 170 ezerrel tartoztak a gyógypedagógiai intézményeknek és az Étkeztetést Szolgáltató Gazdasági Szervezetnek.

A kulturális és sport ágazat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból kikölcsönzött, de vissza nem hozott dokumentumai miatt szerepel rosszul, de sokan tartoznak a jegyárral az Operettszínháznak is, míg a Budapesti Történeti Múzeumnak az építőiparban tapasztalható körbetartozás okoz gondot. Jelenleg 9 cégtől várnak pénzt. De sokaknak kényszerhitelez a fővárosi csarnok és piacigazgatóság (CSAPI) is. A CSAPI követeléseinek összege már meghaladja a százmillió forintot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.