Füstbe mehetnek a Tokióban leadott szavazatok

Értesüléseink szerint a külképviseleti választási iroda munkatársai félretájékoztatták a tokiói szavazáson múlt vasárnap megjelent választókat.

Ők azt az instrukciót adták a megjelenteknek, hogy a két átadott boríték közül a kitöltött szavazólapot tartalmazó kisebbet és nem a külső, nagyobbat kell aláírni.

A választási eljárásról szóló törvény azonban kimondja, hogy a lezárt, kis borítékot a választási iroda munkatársa a szavazó előtt egy nagyobb, külső borítékba helyezi, majd a választó a nagy borítékot a leragasztáson aláírja, és az urnába helyezi. A nagy boríték az egyéni választási körzet azonosítására is szolgál, míg a kicsinek - a szavazó nevének feltüntetése nélkül - a szavazatot kellene tartalmaznia.

Utóbbit íratták alá hibásan Tokióban, előbbit pedig nem. A törvény szerint így pedig érvénytelen a szavazási irat.

Az ázsiai külképviseleti választási irodák közül egyébként a japán fővárosban adták le a legtöbben a voksukat. Tokióban a hatvanegy nyilvántartásba vett szavazóból negyvennyolcan jelentek meg a szavazáson, ahol a kétfős választási iroda vezetője a Külügyminisztérium néhány napra, kifejezetten az ügymenet lebonyolítására kiküldött - információnk szerint alacsonyabb beosztású, adminisztratív feladatokat ellátó - munkatársa volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.