Furmint-ünnep: Mád is belecsap a fesztivál-lecsóba

Az aszú árnyékában rendezik Mádon a hétvégi Furmint-ünnepet. A mádi bortermelők azt szeretnék, hogy a furmint elnyerje a méltó elismerést. Az őszi fesztiválon minden helyszín és program ingyenesen látogatható.

A világon szinte mindenütt ismerik és kedvelik a tokaji borokat. A legismertebb közülük a tokaji aszú, ám azt nem mindenki tudja, hogy a királyok borát főleg furmintból készítik, ami a Hegyalja legjobban aszúsodó, legnemesebb magyar szőlőfajtája.

E fajtából különleges száraz borok is készülnek, ezeket népszerűsítik a hétvégén a termelők. Mád szőlőtermő területeinek 70 százalékát uralja a furmint, az itteni szőlősgazdák és borászok büszkék arra, hogy az általuk készített minőségi borok egyre népszerűbbek és kelendőbbek, felveszik a versenyt a világ bármely részéből származó borokkal. Ezért gondoltak arra, hogy Mád adjon helyet a furmint ünnepének, és teremtsen hagyományt, hogy az utókor is megtudja: a XVII. század óta ismeri az itteni bor ízét az ország.

Az idei ünnep szeptember 6-7-én lesz, a cél az, hogy megismertessék és megszerettessék a látogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és borait. A két napon a helyi borászok nyitott pincéjükkel várják a vendégeket, program is lesz szép számmal.

Az idén először két színpadon zajlanak az események, amelyeken többek között fellép a Magna Cum Laude, Demjén Ferenc, a Talamba Ütőegyüttes, a Borfolk Együttes, a Görömbö Kompánia, a Göncöl Néptáncegyüttes, a Holló Együttes, Juhász Márton Euro-African playground, a Vodku zenekar, a Vodku fiai, valamint Sipos Mihály és Kardos Mária.

A gyerekek egész nap élvezhetik a Borsai Kastély udvarán zajló "Hétpróbás Kisinas"-Játszóház és Kézművesudvar programjait, de a Bestillo udvar is tartogat számukra meglepetéseket. A művészet szerelmesei több helyszínen különböző kiállításokat látogathatnak.

A hagyományos szüreti felvonulás mellett vásári forgatag és minőségi gasztronómia is emeli a Furmint korzó színvonalát, dűlő- és biciklitúrák, táncház, pincés vigadalmak és számtalan más szórakoztató program várja az érdeklődőket. Egy kis ízelítő a Furmint korzó résztvevőiből: Anyukám mondta, Divino, Bestillo, Csülök Csárda, Gusteau Kulináris Élmányműhely, Mádi Kúria Étterem, Fűszeres Eszter. Minden program ingyenesen látogatható!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.