Fűrésszel ment neki az amerikai követségnek a XII. kerület

Lefűrészeltette az amerikai nagyköveti rezidencia előtti parkoló korlátjának egy részét a XII. kerületi önkormányzat csütörtökön. A tervek szerint a parkoló egy része visszakerül közhasználatba.

Az önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy továbbra sincs egyezség a kerület és a diplomáciai képviselet között a terület sorsát illetően.

Az elbontott kerítésrész a Zugligeti úti amerikai rezidencia előtt
Elbontott kerítésrész a Zugligeti úti amerikai konzulátus előtt. 2011.07.14. Fotó: Móricz Simon

A kerület korábban többször kifogásolta, hogy a nagykövetség a megszűnt bérleti szerződés ellenére kerítéssel zárja el a Zugligeti úti rezidencia előtti parkolót, közterület-használati díjat pedig nem fizet. Az amerikai nagykövetség két hete viszont azt közölte az MTI-vel, januárban úgy döntöttek, nem újítják meg a lejáró szerződést, és a parkoló már nem tartozik a fennhatóságuk alá.

Az MTI értesülése szerint a diplomáciai képviselet egy tagja hétfőn járt a kerületi jegyzőnél, ahol megerősítette, hogy a továbbiakban sem kívánnak fizetni a területért. Az önkormányzat közölte: az elzárt terület egy részét szeretné visszahelyezni közhasználatba, ezért a korlát lefűrészelése mellett döntöttek, és erről a külképviseletet is tájékoztatták.

A hegyvidéki önkormányzat azt a tájékoztatást adta: ahhoz, hogy a parkolót bárki használhassa, el kell távolítani azt a két közlekedési táblát, amely csak a diplomáciai testület gépkocsijai számára engedélyezi a behajtást. Ezt a XII. kerület már kezdeményezte a fővárosi önkormányzatnál.

A kerület úgy tájékoztatott: a parkoló forgalmi rendjét szeretnék úgy átalakítani, hogy a rezidencia fala mentén parkolóhelyeket tartanának fenn a diplomáciai képviseletnek, a szemközti oldalt pedig bárki használhatná.

A rezidencia előtt posztoló rendőr a korlát elbontásakor úgy tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy ameddig a behajtást tiltó táblák a helyükön vannak, a diplomáciai járművökön kívül nem engedhet be más kocsit a parkolóba, ahová a korábbi egy helyett most már két irányból lehet behajtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.