Furcsa időzítés: Kezdődik a tábornokok pere

Napra pontosan az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóján kezdődik meg a 2006-os események miatt bíróság elé állított rendőri vezetők pere.

Napra pontosan Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után hét évvel áll bíróság elé az akkor hivatalban volt országos rendőrfőkapitány, Bene László, Gergényi Péter, a BRFK volt vezetője, Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat egykori első embere és további 11, alacsonyabb beosztású rendőri vezető. Ma kezdődő perükben egyebek között elöljárói gondoskodás, illetve elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolják a 2006-os tévéostrom, majd az azt követő „őszi események” idején a rendőri csapatmozgásokért és egyes helyszínek biztosításáért felelős rendőri vezetőket. Kedden a vádirat ismertetésével kezdődik a per.

Az ügyészség az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának a „2002 és 2010 között, és különösen a 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottsága” elnökének, illetve több magánszemély feljelentése alapján vizsgálta egyebek közt az MTV székházának ostroma idején történt rendőrparancsnoki intézkedéseket, továbbá azt, miért maradt következmények nélkül, hogy a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (ma Készenléti Rendőrség) bevetési egységeinek tagjai azonosítószám nélkül léptek szolgálatba és vettek részt a 2006. őszi tömegoszlatásokban.

A vádak nagyobbik hányada a székházostrommal kapcsolatos rendőrségi vezetői intézkedéseket támadja. Azt, hogy bár az épület védelmére kivezényelt Baranya megyei egység parancsnoka jelezte, hogy a feladat ellátásához nincs megfelelő felszerelésük, illetve, ami van, hiányos, senki nem gondoskodott számukra megfelelő személyvédelmi eszközökről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.