Belföld: Független szakértőt küld az ENSZ Magyarországra - NOL.hu
 

Független szakértőt küld az ENSZ Magyarországra

Michel Forst a jövő héten Magyarországra látogat, hogy megvizsgálja az emberijog-védők helyzetét, és első kézből szerezzen információt a civil társadalommal szembeni kihívásokról, valamint megvizsgálja, hogyan lehet bővíteni a demokratikus teret – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője a Népszavával.

A lap mai cikke szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa bízta meg Michel Forst független szakértőként, hogy beszámoljon a haza emberijog-védők helyzetéről. 

Forst az Amnesty International igazgatója volt korábban Franciaországban, valamint 1998-ban az első Emberi Jogvédőkről szóló Világ-Csúcstalálkozó (World Summit on Human Rights Defenders) főtitkára.  A magyarországi látogatás kapcsán a Népszavának kiemelte, az ENSZ 1998 óta az emberi jogok védelmének jogát is az egyetemes emberi jogok részeként ismeri el. Mint mondta, az, hogy idejön,  kiváló alkalom arra, hogy megvizsgálják, milyen mértékben garantáltak ezek a jogok Magyarországon, különös tekintettel a közelmúltbeli alkotmányos változásokra, a menekültválságra és a társadalom növekvő félelmeire "a másságtól".

A szakértő a magyar kormány meghívásának eleget téve kilenc napos látogatása során állami tisztviselőkkel, parlamenti képviselőkkel és az igazságszolgáltatás képviselőivel, emberijog-védőkkel és a civil társadalom képviselőivel, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint a diplomáciai élet képviselőivel is találkozik majd. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér