Fritz Tamás a szobordöntés miatt félti a demokráciát

Magyarországon veszélyessé vált a helyzet, mert az Orbán-szobrot ledöntő csoport destabilizálhatja a magyar demokráciát – állítja Fritz Tamás politológus. Talán elfelejtette, hogy Gyurcsányt korábban fel akarták akasztani, majd a Dunába lőtték volna.

A Clark Ádám téren tartott tüntetésen lelepleztek és ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló szobrot. A Magyar Szolidaritás Mozgalom szeptember végi akciója kapcsán Fritz Tamás politológus az M1 Lényeg című műsorában kijelentette: „megjelent a politikai palettán egy-két olyan szélsőséges erő, amelyik szerintem lényegében kilép a demokratikus politikai kultúra keretei közül”.

A politológus úgy véli, a demokratikus politikai kultúra „egyrészt azt jelenti, hogy a politikai ellenfeleinket komolyan vesszük, legitim, emberek által megválasztott tényezőnek, tehát velünk egyenrangúnak tekintjük. Másrészt, nem akarjuk őket kizárni, megsemmisíteni, megszüntetni, harmadrészt pedig feltételezzük, hogy ők is jót akarnak a nemzetnek, ezért gazdasági és szakpolitikai kérdésekről vitatkozunk egymással”.

„Amit láttunk szeptember 29-én a Clark Ádám téren, illetve amit hallunk a DK videoklipjéből, az messze túllép ezen, egész egyszerűen antidemokratikus módon politizálnak, mert a másik felet nem politikai ellenfélnek tekintik – mint ahogy azt Európában általában szokás -, hanem ellenségnek. Gyakorlatilag ki akarják rekeszteni a jobboldalt, Orbán Viktort és a kormányzatot a politikai életből. Ez mindenen túlmegy” – mondta Fritz Tamás.

Megítélése szerint „azoknak a többsége, akik nem szimpatizálnak az Orbán-kormány politikájával, nem ilyen módon és nem ilyen eszközökkel szeretnék leváltani a kormányt”. De van egy olyan szűk réteg - fogalmazott -, „amely erre a hangvételre, erre a brutalitásra vevő”. Ez azonban egy veszélyes politizálás, „mert ha egyre többet uszítanak másokkal szemben, akkor végül lehet egy olyan őrült, aki meg is csinál valamit”.

Hozzátette: ezek az elemek valószínűleg a végső vereségtől tartva nyúlnak egyre szélsőségesebb eszközökhöz és ebből kifolyólag komoly veszélyt jelentenek a magyar társadalom stabilitására. A politológus szerint a baloldal szempontjából a 2014-es választás végső harc, és „ez a hangulat lengi át a radikális, szélsőséges baloldali csoportokat, ez látszik rajtuk és ez látszott a Clark Ádám téren is, hogy most aztán mindent elveszíthetnek”.

Ezért Magyarországon „egy picit veszélyessé vált a helyzet, mert ezek a csoportok tényleg destabilizálhatják a magyar demokráciát. Erre tényleg érdemes lenne odafigyelnie az Európai Uniónak és a nyugati nagyhatalmaknak, hogy most tényleg van egy ilyen veszélyforrás, és hogy a politikai ellentéteink ne veszélyeztessék a demokratikus stabilizációt Magyarországon” – mondta a politológus.

Gyurcsány jobban viselte

Miközben a kormányt támogató Civil Összefogás Fórum emblematikus figurája háborog a szobordöntés miatt, a jobboldal nem tiltakozott például 2008. március 15-én, amikor az ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész vezette felvonulók közül többen azt kiabálták, hogy "fegyverbe", "Gyurcsány, Kóka, készül a bitófa".

A Március 15. téren, ahol Demszky Gábor volt főpolgármester tartott ünnepi rendezvényt, az árpádsávos és nemzetiszín zászlót lobogtatók nyíltan közölték, hogy céljuk a rendezvény megzavarása. A Váci utcán keresztül vonuló tömeg azt skandálta, hogy "Gyurcsányt a Dunába, Demszkyt meg utána".

Gyurcsány Ferenc egy 2011. áprilisi blogbejegyzése szerint a “Fidesz éveken át csendesen asszisztált a »Gyurcsány a Dunába, a többit meg utána« hangulatgyártáshoz (…) Az elmúlt hetekben a Fidesz képviselői az embertelenség hangján, alávaló módon beszéltek Horn Gyuláról, Toller Lászlóról és rólam. Hornnak egyenesen a halálát kívánták. Úgy emlékszem, ezekben az esetekben Orbán Viktor csendben maradt”.

„Én végtelen türelemmel tudtam végighallgatni, amikor engem a Dunába kívánt a jobboldal” – nyilatkozta a napokban a volt kormányfő a Szolidaritás akciója kapcsán. Szerinte aki nem érti a szobordöntés szimbólumát, az politikai értelemben süket és vak. Hozzátette: nem a szobordöntéssel van baj, hanem Orbán Viktor kormányzásával.

Az akció egyébként Mesterházy Attila MSZP-elnöknek sem tetszett. "Nem az én ízlésemnek megfelelő" – kommentálta a szobordöntést a politikus. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője hasonlóképpen vélekedett: „a performansz messze van az én ízlésemtől és habitusomtól, de tudomásul kell venni, hogy Orbán Viktor uralkodása a társadalom egyre több csoportjában szít egyre nagyobb indulatokat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.