„Szabadság” – kiabálták a röszkei menekültek

A rendőrség bevetési osztályának több tagja jelent meg Röszkén annál a hangárnál, amelyben több száz illegális bevándorlót helyeztek el ideiglenesen, miután a hangárból „Freedom!” (szabadság) és „UN!” (ENSZ) felkiáltások hallatszottak – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről csütörtökön. A rendőrség szerint kisebb konfliktus történt, nem kellett beavatkozniuk.

A kommandósok teljes felszerelésben mentek az épületbe, ahonnan a nőket és a gyerekeket kiterelték. A helyszínen több mint harminc rendőrautó és csapatszállító volt.

A Röszke melletti hangárban helyezik el ideiglenesen a korábban elfogott illegális bevándorlókat, ahol rögzítik adataikat, enni és inni kapnak, innen pedig továbbszállítják őket az ország különböző pontjaira.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek annyit mondott, hogy kisebb konfliktus történt délután a hangárban, amelyet sikerült rendezni, rendőri beavatkozásra nem volt szükség. Hozzátette: ütemezetten zajlik az emberek elszállítása.

A helyszínen van az ENSZ menekültügyi főbizottságának több munkatársa is, akik a hangárban lévő emberekkel beszélnek.

Kormányszóvivő: adataik rögzítése miatt tiltakoztak a migránsok

Az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatt tiltakoztak az illegális bevándorlók Röszkén, továbbá kifogásolták, hogy nem kapnak európai vízumot - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 műsorában csütörtök este. Közölte, Röszkén a szerdán Szegeden elfogott illegális migránsok közül 30-40 ember az esti élelmiszerosztás előtt "lázítani kezdte a többieket".

Információi szerint - tette hozzá - nem akarták, hogy biometrikus adataikat rögzítsék, tehát ujjlenyomatot vegyenek tőlük és lefényképezzék őket. Az adatrögzítés egyébként a dublini eljáráshoz kapcsolódik - mondta a szóvivő.

Kitért arra is: értesülései szerint a külföldiek azt is kifogásolták, hogy nem kapják meg azonnal az európai vízumot, pedig "úgy indítják őket útnak Macedóniából és talán még Görögországból is, hogy azt mondják nekik, hogy azt Magyarországon meg fogják kapni".

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.