Handó szembement a kétharmaddal

Már hivatalosan is új ember vezeti a Fővárosi Törvényszék büntetőkollégiumát: az összbírói értekezlet által támogatott személy ellenében más került az ország legnagyobb bíróságának egy meghatározó posztjára.

Mikó Gergely, a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság elnöke lett a Fővárosi Törvényszék büntetőkollégiumának vezetője – közölte a törvényszék hétfőn az MTI-vel. Mikó Gergelyt június elsejével nevezte ki kollégiumvezetőnek Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A törvényszék büntetőkollégiumát június elsejéig Frech Ágnes vezette. 
Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke az év elején közölte, hogy ő – miután elmúlt 62 esztendős, és így a tavaly elfogadott szabályok szerint távoznia kell – az idén nyugdíjba vonul.

A törvényszék bírái a hosszú ideje tanácselnökként dolgozó Vaskuti Andrást látták volna szívesen a büntetőkollégium élén, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke viszont másként döntött. Bár az összbírói értekezleten Vaskuti kinevezését csaknem kétharmados többséggel támogatták, Handó Tünde – Fazekas javaslatát elfogadva – mégis Mikó Gergelyt, a II–III. Kerületi Bíróság volt elnökét választotta.

A kinevezőt a bírói önkormányzatok véleménye nem köti, ám ilyen esetben a döntését írásban – és az Országos Bírói Tanács tagjai előtt szóban is – indokolnia kell. Handó e kötelezettségének eleget tett, sőt információnk szerint már a kinevezés előtt tájékoztatta a bírói tanácsot, amely egyhangúan támogatta Mikó kinevezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.