FRÁSZ-t nekik: Lefejeznék a rádiós szakszervezeteket is

Több rádiós szakszervezet vezetőjét is le akarja építeni a közmédiumok munkáltatója - értesült a Népszabadság. Frissítve: három rádióst is "kikértek" szakszervezetüktől.

A Népszabadság értesülései szerint a közmédiás szakszervezeteket is elérte az elbocsátási hullám. Miközben az érdekképviseletek az elbocsátott rádiós kollégáknak próbálnának segíteni, most a saját állásuk miatt aggódhatnak. Böröcz István, a közmédiumokban dolgozókat munkáltató alap vezetője ugyanis levélben tájékoztatta a Független Rádiós Szakszervezetet (FRÁSZ), hogy vezeőjüket, Varga Júliát, valamint a választmány három tagját is el kívánja bocsátani.

A médiatörvény ellen tiltakozó rádiósok melletti szolidaritási akció indult, szimpátiatüntetés lesz a székház előtt
A médiatörvény ellen tiltakozó rádiósok melletti szolidaritási akció indult, szimpátiatüntetés lesz a székház előtt

Varga Júlia lapunk információját megerősítve elmondta, hogy a törvényi szabályokkal ellentétben erről nem értesítették a felettes szakszervezeti testületeket, így ez egyelőre csak egy próbálkozás - ahogy fogalmazott: erődemonstráció a szakszervezetek megfélemlítésére.

A felmondást a munkáltató nem indokolta - mondta kérdésünkre a szakszervezeti vezető, akinek a tudomása szerint rajtuk kívül más rádiós szakszervezetek is kaptak hasonló levelet: a Rádiós Műszakiak Szakszervezete, valamint a Magyar Rádiós Szakszervezet vezetőit is el akarják bocsátani.

- Ha a közmédia leépítése nem volt politikai tisztogatás, akkor ezt vajon hogyan kellene nevezni? - tette fel a kérdést Varga Júlia.

Megtehetik

- Valóban mentességet élveznek a leépítések alól a szakszervezeti  vezetők - reagált lapunknak Szabó László, a munkáltató Alap szóvivője, hozzátéve, hogy a munkáltató kérheti a szakszervezetek engedélyét, az érintetteket "kikérheti" tőlük. A szóvivő későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

Három rádióst is "kikértek"

A  Magyar Rádió Dolgozóinak Szakszervezetének is levelet hozott a posta: három olyan rádióst akar elbocsátani a közmédia munkáltatója, akik a szakszervezetet képviselték korábban az üzemi tanácsban. Az üt-tagokat mandátumuk lejárta után még egy évig védi a törvény a kirúgástól- ezért kérte a munkáltató a védettségük „feloldását”. Információnk szerint a Napközben című műsor felelős szerkesztőjének, illetve szerkesztő-riporterének (Boros Péternek és Pálfi Balázsnak), valamint Király István Dánielnek, a Szombat reggel és a 180 perc szerkesztőjének, az Európai idő műsorvezetőjének akarnak így felmondani (ők eleve szerepeltek az elbocsátandó rádiósok listáján).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.