Fővárosi válasz az anarchistáknak

Fokozottan ellenőrzik a hatóságok a budapesti aluljárókat, mivel egy "anarchista csoport" eltávolította a Blaha Lujza téren a főváros tulajdonában lévő korlátelemeket - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán.

Az Origo hírportál videotudósításban számolt be az aluljáróban történtekről. A felvételeken az látszik, hogy több fiatal leszakította a szalagkordont, és elbontotta az ezeket tartó állványokat.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint elfogadhatatlan a csoport erőszakos fellépése, és az épületfoglalás után ez már a második olyan akció, amely a közrend megzavarását szolgálja. (Január 19-én a VII. kerületi Csányi utcában civil és hajléktalan aktivisták elfoglaltak egy üresen álló  önkormányzati tulajdonú épületet.) Hozzátették: ha minden munkaterületről elhordanák a korlátokat, az közvetlen balesetveszélyt is előidézhet, további, hasonló akció következményei pedig több szempontból beláthatatlanok.

A videotudósításban az egyik név nélkül, kitakart arccal nyilatkozó aktivista az Origónak azt mondta, egy széles baráti kör szervezte az akciót, nem tartoznak semmilyen szervezethez. Azért bontották el a kordonokat, mert - mint az aktivista mondta - felháborítja őket az, hogy a hatalom "arroganciával" akarja azt a helyzetet megoldani, hogy hajléktalanok telepedtek meg az aluljárókban.

Múlt csütörtökön a Blikk számolt be arról, hogy a Blaha Lujza téren, az Astoriánál és a Corvin negyedben is elkerítették az aluljárók egy részét nagytakarításra és fertőtlenítésre hivatkozva. A napilap emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság novemberben megsemmisítette azt a rendelkezést, amely szabálysértéssé minősítette a "közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.