Fővárosi szennyvízper gyenge jogi képviselettel?

Levélben fordult a Demszky Gáborhoz a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció a csepeli szennyvíztisztító ügyében indított per miatt; az ellenzéki frakciószövetség szerint ugyanis a főváros meglehetősen rossz esélyekkel tekinthet a jogi procedúra elé.

Wertán Zsolt Zoltán, a Fővárosi Közgyűlés KDNP-s tagja elmondta, a beruházással kapcsolatban a kivitelező több követeléssel állt elő, és pluszköltségeire hivatkozva a fővárosi önkormányzattól, mint beruházótól peres úton mintegy ötmilliárd forintot követel.

A kereszténydemokrata politikus elmondása szerint a kivitelező ezt a nagy összegű közpénzt azzal az indokkal szeretné a fővárossal kifizettetni, hogy a beruházás elején a kötelező régészeti munkálatok tovább tartottak az eredetileg tervezettnél, s ez olyan anyagi hátrányokkal járt, amit csak 140 napos csúszással tudott "kivédeni". Ugyanakkor a létesítményt augusztusban már átadták, ekkor megkezdődött a próbaüzem, mindenféle csúszás nélkül. Innentől kezdve elég nehéz bármiféle csúszást elszámolni.

A fővárosi Fidesz-KDNP szerint a megbízó részéről a jogi képviselet nem biztosítja kellően a fővárosi érdekeket. Nagy valószínűséggel így vesztese lesz Budapest ennek procedúrának, és a fővárosi önkormányzat milliárdokat lesz kénytelen fizetni - mondta a KDNP-s politikus.

Szerinte ugyanakkor született egy másik szakértői anyag is, s ha erre helyeznék a védelmet, a fővárosnak nagyobb esélye lenne a jogi eljárás során.  Elmondása szerint korábban kérte, vonják be őket is a jogi egyeztetésbe. Ehhez képest csak kedden vehetett részt egy ilyen megbeszélésen. Most azért fordultak Demszky Gábor főpolgármesterhez, hogy a felperesi beadványt módosítsák a főváros érdekében, illetve ő maga adott esetben forduljon az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz. Ez a testület az európai támogatások gondos kezelését hivatott ellenőrizni.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési, fővárosi és csepeli képviselő azt mondta, "a probléma ott bukkant elő", hogy az egyik fővárosi képviselő - Lakos Imre (SZDSZ) - felesége látja el a fővárosi önkormányzat jogi képviseletét. Ez már önmagában elképesztő - fogalmazott. Ugyanakkor a másik szakértői anyag érvrendszerét figyelembe sem veszik. Egyelőre úgy tűnik, a főváros folyamatosan közpénzt veszít az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.