Fővárosi Közgyűlés: a mobilgátról és Tormay Cécile-ről vitáznak

A Párbeszéd Magyarország fővárosi politikusai szerint senki nem kérdőjelezi meg a Római-part és Csillaghegy árvízvédelmét, az viszont kérdés, hogy milyen a jó terv. Az MSZP a Tormay Cécile köz nevét kifogásolja, a Jobbik mindezt provokációnak tartja, és a BSE-ért lobbizik.

Somfai Ágnes a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, olyan tervet kell elfogadni, amely megőrzi Budapest utolsó természetes partszakaszát, és nem véd meg spekulációs céllal megvalósult épületeket. A képviselő hozzátette: az árvíz rávilágított, hogy Budapest gátjai nagyon rossz állapotban vannak, és azt sem tudni, hogy mennyibe kerülne a felújítás, mert a forráskivonás miatt a tervek elkészítésére sincs pénz.

Kaltenbach Jenő azt kifogásolta, hogy egy olyan "minimum vitatott" múltú személyről, mint Tormay Cécile íróról közteret nevezzenek el. Ezzel a lépéssel a képviselő szerint a szabályokkal is szembemennének, amely kimondja, csak köztiszteletben álló személyekről lehet közterületet elnevezni.

A közgyűlés szerdai ülésén Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére újratárgyalják a Tormay Cécile íróról, műfordítóról történő közterületi elnevezést. Erre azért van szükség, mert az MSZP azt kéri, hogy töröljék a Tormay Cécile írónőről elnevezett közt a fővárosi utcanévjegyzékből.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője megdöbbentőnek nevezte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásáig továbbra is egy "vállaltan antiszemita és fasiszta" írónő nevét viselné egy közterület. A szocialista politikus tájékoztatása szerint a Helga naplója című könyvet ajándékozza Tarlós István főpolgármesternek, amely egy Auschwitzot megjárt kislány történetéről szól. Arra kérte a városvezetőt: vonja vissza a legutóbbi ülésen hozott határozatot, és törölje a fővárosi utcanévjegyzékből mindazokat - így Tormay Cécile-t -, akik "nem alkalmasak arra", hogy a nemzeti egységet képviseljék.

A közgyűlés szerdai ülésén Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére újratárgyalják a Tormay Cécile íróról, műfordítóról történő közterületi elnevezést.

Horváth Csaba szólt arról is, érthetőnek tartja, hogy a főváros olyan nagy múltú sportegyesületet támogat, mint a Fradi, de nem racionális ugyanazon a napon tenni ezt, amikor a Vidám Park végleges bezárásáról dönt a testület. Arra kérte a városvezetőt: tegye lehetővé, hogy az intézmény továbbra is fogadjon látogatókat.

Lendvai Anna, az MSZP fővárosi képviselője a színház-igazgatói pályázatok kiírásával összefüggésben azt kérte: a városvezetés engedje be a szakmai bírálóbizottságba a legnagyobb ellenzéki pártot, és "eszébe ne jusson" a szakmai véleményt figyelmen kívül hagyni, ahogy tette Újszínház és József Attila Színház esetében.

A Jobbik budapesti frakciója szerint a fővárosnak támogatnia kellene a Budapesti Sport Egyesületet (BSE), a Tormay Cécile írónőről való közterület-elnevezéssel kapcsolatban történteket pedig provokációnak tartja.

Losonczy Pál képviselő azt közölte, a BSE több mint százéves, nem értik, hogy a főváros miért adta át az MTK-nak, és azt sem értik, miért kizárólag csak a Ferencvárosi Torna Clubot akarják támogatni.

A képviselő kitért a Tormay Cécile írónőről való közterület-elnevezésre is, szerinte az MSZP, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), és a Zsidó Világkongresszus tiltakozása csak provokáció. Arra kérte Tarlós István főpolgármestert, azt is vizsgáltassa ki a Magyar Tudományos Akadémiával, hogyan lehet "a cionizmus atyjáról", Herzl Tivadarról köztér elnevezve a belvárosban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.