Fóti választás: elutasította a bizottság az ellenzék kifogásait

Elutasította az illetékes területi választási bizottság a kormányváltó pártszövetség fóti jelöltjének kifogását a megismételt időközi voksolás eredményével kapcsolatban – tudta meg a Népszabadság.

Takács István és a baloldali szövetség néhány napja nyújtott be kifogást az illetékes bizottsághoz, mondván bizonyítékok birtokába jutottak olyan kampánycsendsértésekről, amelyek szerintük érdemben befolyásolhatták az eredményt. Takács lapunknak nyilatkozva többek között a választás napján körbeküldött sajátos sms-üzenetekről, becsületsértő szórólapról és Kubatov-listáról beszélt. Beadványukban kiemelten szerepelt, hogy az egyik fóti szavazókörhöz egy fehér mikrobusszal, több fordulóban, vélhetően szervezetten szállítottak több szavazópolgárt is.

Ezzel kapcsolatban csatoltak két tanúvallomást is, amelyben szemtanúk állították: a gépkocsi három alkalommal jelent meg a szavazókör bejáratánál, és minden alkalommal öt-hat fő szállt ki belőle, akik ezután bementek a szavazóhelyiségbe. Úgy tudjuk, hogy a vizsgálat során az autó tulajdonosa állítólag maga is elismerte a többszöri fordulást, de állítása szerint csak a családját vitte szavazni.

A Pest megyei területi választási bizottság legfrissebb határozatában azt írja: „az új bizonyítékként megjelölt tanúnyilatkozatból a testület „nem jutott el ugyanarra a következtetésre, mint a fellebbező”. A bizottság szerint a választási akarat befolyásolására tett kísérlet nem állapítható meg a kampánycsend ideje alatt.

Az ellenzék a helyi, majd a területi választási bizottság döntése után a vélt kampánycsendsértések miatt bíróságon támadja meg a választási eredményt

„Nem értékelhető új bizonyítékként a gépjármű vezetőjének a családi körülményeire, lakóhelyére vonatkozó állítások, valamint az a körülmény sem, hogy a kérdéses gépjármű nem taxi. A HVB által készített jegyzőkönyv tanúsága szerint a gépjármű tulajdonosa egyértelműen nyilatkozott, hogy családtagjait szállította szavazni. A fellebbezés benyújtója sem a fellebbezésében, sem azt az megelőző eljárásban nem tudott olyan bizonyítékot mutatni, mely alapján megállapítható lenne a kampánycsend megsértése. Mindezek figyelembe vételével a TVB a határozatot helybenhagyta” – olvasható a kiadott dokumentumban.

Fóton azután volt szükség időközi polgármester-választásra, hogy a fideszes városvezető, Cselőtei Erzsébet a párton belüli viták miatt lemondott posztjáról és önkormányzati mandátumáról is. A tavaly év végén kiírt időközi voksoláson először még Takács István (MSZP-Összefogás) nyert, a függetlenként induló Bartos Sándor akkor csak a második helyet szerezte meg.

A Fidesz-KDNP tavaly még – az akkor negyedik helyet elérő - Földi Pált támogatta, a néhány napja megismételt választáson viszont már Bartos mögött sorakozott fel; sikerrel. Az előző, szocialista győzelmet hozó választási eredményt az illetékes bizottság azért semmisítette meg, mert – a mostanihoz hasonlónak mondható – „utaztatás” gyanúja merült fel.

Úgy tudjuk, az ellenzéki pártszövetség a helyi, majd a területi választási bizottság döntése után a vélt kampánycsendsértések miatt bíróságon támadja meg a választási eredményt, vagyis a fóti voksolás legutóbbi fideszes győzelme egyelőre továbbra sem jogerős. „Bízunk a bíróság szakmai tisztességében és következetességében” – kommentálta a bizottság döntését Fekete Zoltán, az MSZP fóti pártelnöke.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.