Főtáv: átvállalt áfaemelés

A Főtáv átvállalja ügyfeleitől a július 1-től esedékes öt százalékos áfaemelés költségét, az ötvenmilliós többletkiadás azonban csak augusztusig terheli a szolgáltatót, akkortól ugyanis a távhő már a kedvezményes, 18 százalékos kulccsal adózik.

A Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. júliusban árengedménnyel kompenzálja az áfa öt százalékos növekedését, ezért ügyfeleinek nem kell attól tartaniuk, hogy a július 1-től 25 százalékra emelkedő általános adókulcs miatt drágulna a távhő alapdíja, valamint maga a hődíj. Mivel augusztus 1-jétől a távhőszolgáltatás a 18 százalékos, kedvezményes adókulcsba kerül, ez pedig árcsökkentést jelent majd.

A társaság lapunkhoz eljuttatott közleményében emlékeztet arra: a 2009. július 1-jétől öt százalékkal, húszról huszonöt százalékra emelkedő általános áfakulcs a Főtávra nézve is törvényi kötelezettség. Ennek 50 millió forintos többletköltségét azonban a szolgáltató átvállalja. A kedvezménny a Főtáv gesztusa ügyfele számára.

Az Európai Bizottság jóváhagyása révén 2009. augusztus 1-jétől a távhőszolgáltatás – a kenyérrel és a tejjel együtt – a 18 százalékos, kedvezményes adókulcsba tartozik majd, szemben a gázszolgáltatás 25 százalékos mértékével. A kedvezményes kulcs 2010 elején ismét drasztikusan mérséklődik, ugyanis a kormány javaslata szerint a távhő akkortól a legalacsonyabb adósávba kerül.

A Főtáv arra is felhívja a figyelmet, hogy december 31-ig még biztosan igénybe lehet venni a havi 1100 forintos, alanyi jogon járó támogatást is. A társaság a versenyképesség érdekében 2007 óta csökkenti működési költségeit, így az alapdíj idén is csökkent, a szolgáltató ezt a tendenciát a későbbiekben is folytatni szeretné. A fenti lépések eredményeként a távhőszolgáltatás hamarosan akár a legolcsóbb fűtési mód lehet Budapesten.

A Főtáv ugyanakkor aztis hangsúlyozza, hogy a fogyasztók költségcsökkentése hosszú távon az energiatakarékossággal és korszerűsítéssel valósulhat meg. Ezért a társaság továbbra is folytatja a sikeres ÖKOPlusz programját, amelynek költségeihez a magyar kormány 50 százalékban járul hozzá. A program igénybevételével a lakóközösségek az eddig megvalósult példák alapján átlagosan 17 százalékos hődíj-megtakarítást érhetnek el. A részvételhez szükséges pályázatokat 2009. július 31-éig adhatják le a lakóközösségek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.