Főtáv: A távfűtés igenis lehet olcsó!

Már ősztől a legolcsóbb fűtési mód lehet a távhő, ha az együttes kormányzati, önkormányzati és szolgáltatói intézkedések végül komoly árcsökkenéshez vezetnek. Éppen ezért a Főtáv bízik abban, hogy ügyfelei nem döntenek tömegesen a leválás mellett, azután, hogy a távfűtés lemondását korlátozó fővárosi passzust az Alkotmánybíróság szerdán megsemmisítette.

Nem érte váratlanul az Alkotmánybíróság minapi döntése a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.-t (Főtáv), a társaság maga is felkészült az erős versenyhelyzetre, így a különféle - állami, önkormányzati és szolgáltatói - intézkedéseknek köszönhetően már ősztől a legolcsóbb fűtési mód lehet a távhő a fővárosban - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Kovács Lajos, a Főtáv vezérigazgatója. Mint arról már beszámoltunk, az Alkotmánybíróság szerdán kihirdetett határozatában megsemmisítette a Fővárosi Közgyűlés vonatkozó rendeletének azon passzusát, amelyik lényegében megtiltotta a fogyasztóknak a távhőszolgáltatásról történő leválást. A taláros testület az idén már a harmadik ilyen döntését hozta meg, február 26-án Miskolc és Tiszaújváros, április 3-án pedig Kazincbarcika távhő-szolgáltatási rendeletének korlátózó előírásait semmisítette meg.

- A Főtáv természetesen tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését - mondta Kovács Lajos -, és a jövőben a hatályos önkormányzati rendelet szerint jár el. A társaság célja ugyanakkor, hogy a jövőben is megtartsa minden fogyasztóját, mivel a leválás sem a fogyasztó, sem az ország számára nem jó.

A vezérigazgató szerint a távhőszolgáltatás a városok és az ország szempontjából is hasznos, fejlesztése környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontból indokolt. Ezt segítheti, hogy az AB hatályban hagyta a főváros rendeletének azt a bekezdését, amely szerint a meglévő vagy létesítésre engedélyezett távhővezeték nyomvonalának 200 méteres körzetében az épületek hőellátó rendszerének megvalósításakor vizsgálni kell a távfűtés lehetőségét.

Kovács Lajos szerint a távhő egyedi fűtéssel szembeni versenyképessége négy tényezővel együttesen oldható meg, melyből kettő kormányzati döntésnek köszönhető. Augusztus 1-jétől a távhőszolgáltatás áfája 20 százalékról a kedvezményes 18 százalékra csökken, szemben a gáz 25 százalékos kulcsával. Emellett december 31-ig még biztosan igénybe lehet venni az e szolgáltatás után járó havi 1100 forintos alanyi jogú támogatást. A másik fontos elem, hogy a kormány új gázárképzéssel a nagyfogyasztók, így például a Főtáv estében is lehetővé teszi a gáz beszerzési árának csökkentését, ezért várhatóan a távhőszolgáltatás tarifája a gázfűtésével szemben tovább és nagyobb mértékben csökkenhet.

Az AB-döntés tovább ösztönzi a Főtávot a költségcsökkentésre, a háztartásokat és a lakóközösségeket pedig az energiatakarékosságra. A társaság 2007 óta folyamatosan csökkenti működési költségeit, ennek köszönhetően sem 2008-ban, sem az idén nem emelkedtek az alapdíjak, ősztől pedig a cég még egy erőteljesebb csökkentésre is lehetőséget lát. Információink szerint egyébként a Főtáv több területen is készül a hatékonyság javítására, ami leginkább úgy valósítható meg, ha a cég a jövőben a szorosan vett közszolgáltatói tevékenységére koncentrál, s azt a lehető legoptimálisabban végzi el.

A Főtáv továbbra is ösztönzi a fogyasztókat a korszerűsítésre, a szabályozhatóság és mérhetőség megteremtésére, azaz az állami-önkormányzati támogatással működtetett ÖKOPlusz programhoz való csatlakozásra. A társaság szerint ezekkel együttesen többet lehet megtakarítani, mint egyedi gázkazán létesítésével. Eddig 252 épület, összesen 22 ezer család döntött a programba való belépésről. Ahol már megtörtént a korszerűsítés, átlagosan 17 százalékos díjmegtakarítást értek el, de akadt olyan épület is, ahol 37 százalékosat. Ezek a társasházak tíz százalékos alapdíjkedvezményt is kapnak. A Főtáv reményei szerint év végéig a négyszázat is elérheti a csatlakozó lakóközösségek száma.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.