Fót: újra nekifutnak a jelöltek

Március 2-án lesz az új fóti időközi választás, amelyet azért kell megismételni, mert a törvényszék a szavazók szervezett szállítása miatt megsemmisítette a novemberi voksolás eredményét. Ismét indul a novemberi győztes, Takács István, az MSZP, az Együtt, a PM, a DK és az MLP közös jelöltje.

Három polgármesterjelöltre lehet voksolni Fóton március 2-án, a megismételt időközi választáson. A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet tavaly szeptemberben lemondott mind polgármesteri posztjáról, mind pedig az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról.

A november 24-én, 29,1 százalékos részvétellel lebonyolított voksoláson öt polgármesterjelölt indult, közülük a legtöbb szavazatot, 1116-ot (25 százalék) Takács István, az akkori ellenzéki összefogás jelöltje kapta, a második helyen a település egyik alpolgármestere, a független Bartos Sándor végzett 954 vokssal (21,4 százalék). A harmadik helyre Németh József független jelölt futott be 920 szavazattal (20,6 százalék). Őt követte Földi Pál János, a Civil Összefogás a Fótiakért Egyesület jelöltje 885 szavazattal (19,8 százalék). Vargha Nóra Mária, a Magyar Liberális Párt jelöltje 583 voksot (13 százalék) szerzett. Az 1-es számú választókerületben - ahol nyolcan indultak a mandátumért - a független Varga József Csongorra szavaztak a legtöbben, 180-an.

A szavazók egy részének szervezett szállításával összefüggő jogorvoslati-, illetve felülvizsgálati kérelmek alapján a Budapest Környéki Törvényszék december elején megsemmisítette a fóti voksolás eredményét és a teljes választási eljárás megismétlését írta elő.

A március 2-ára kiírt megismételt polgármester- és képviselő-választás jelöltállítási határideje január 31-én délután 4 órakor járt le, így már lehet tudni, hogy kik indulnak a két posztért – tájékoztatta Annus Krisztina, a helyi választási iroda tagja hétfőn az MTI-t. A polgármesterségért hárman szállnak ringbe: Bartos Sándor alpolgármester (független), a polgármesteri posztról 2010-ben távozó Mádly Zsolt (független) és a novemberi győztes, Takács István, az MSZP, az Együtt, a PM, a DK és az MLP közös jelöltje.

Az 1-es számú egyéni választókerületben novemberben rajthoz állt nyolc jelölt közül négyen visszaléptek – derül ki a pénteken lezárult jelöltállítás adataiból. A képviselőségért is indul Mádly Zsolt, rajta kívül Fábry Bélára (ellenzéki összefogás), Madaras Ádámra (független), Sándor Istvánra (Jobbik) és a novemberi győztes Varga József Csongorra (független) lehet majd szavazni.

A tavalyi fóti időközi választás után a megyei főügyészség indítványára a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás is indult, amely jelenleg is tart – közölte az MTI érdeklődésére hétfőn Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.