Fót: hatalomért bíróságról bíróságra

Bíróságon köthet ki minden fóti döntés az új polgármester januári megválasztásáig; egyre élesebb jogviták terhelik a vezető nélkül maradt város döntéseit.

Bíróságon támadja meg a fóti képviselő-testület jövőbeni döntéseit a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, ez ugyanis az egyetlen jogi lehetősége arra, hogy a január 25-én esedékes időközi polgármester-választásig törvényes mederbe terelje az önkormányzat bizonytalanná vált működését – értesült a Népszabadság. A hivatal szerint ugyanis Fábry Béla (MSZP) alpolgármester jogellenesen gyakorolja a tisztségéből felmentett polgármester, a fideszes Szent-Iványi Géza helyettesítését.

Miután kettészakadt a Pest megyei település Fidesz-frakciója, egyik részük Szent-Iványi Géza polgármester mögé sorakozott fel, az ellenlábasok viszont fél éve „biztosítják” a többséget a baloldalnak. Szent-Iványit időközben a bíróság hűtlen kezelés miatt első fokon elítélte, jogosítványait megvonta. Ellene a képviselő-testület fegyelmit indított, felfüggesztette. Ebben a helyzetben a Fábry Béla vezette többség május elején – egyesek szerint puccsszerűen – elvonta a másik két alpolgármester, Bartos Sándor (Fidesz) és Földi Pál János (Civil Összefogás a Fótiakért) hatásköreit, egyúttal aláírási joggal ruházta fel Fábryt.

A közigazgatási hivatal vezetője, Forgács Imre lapunknak úgy fogalmazott: a képviselők törvénysértően ruházták fel Fábryt különböző hatáskörökkel. Ezt – a hivatal beadványa nyomán – a Pest Megyei Bíróság októberben jogerős ítéletében megállapította.

Másképp értelmezi a verdiktet a magát az időközi választáson megméretni szándékozó Fábry Béla, aki szerint a bíróság mindössze hatályon kívül helyezte a hatáskörök elvonását elrendelő passzust, s kimondta az alpolgármesterek egyenrangúságát. Ez viszont szerinte nem zárja ki, hogy a képviselők felhatalmazása alapján az arra kijelölt személy jogszerűen tovább vigye az ügyeket. Épp ezért meglepi a közigazgatási hivatal álláspontja.

Forgács Imre tényként szögezte le: a májusi döntés jogellenességére törvényességi észrevételben hívták fel a képviselők figyelmét, hiszen az alpolgármesterek hatáskörét csak a polgármester vonhatja el vagy változtathatja meg. Álláspontjukat osztva a bíróság felszólította a képviselőket a törvényes rend helyreállítására. Ez azonban nem történt meg. Olyannyira, hogy az ítélet ismeretében Fábry Béla továbbra is gyakorolja a hatalmat, sőt a testületi üléseket is ő hívja össze. Fábry Béla pedig az önkormányzat nevében nem járhat el, nem írhat alá, s jogszerűen a testületi üléseket sem hívhatja össze – mutatott rá Forgács Imre. Kijelentette, mostantól a bírósági ítélet alapján egyenként megtámadják a képviselőtestület további törvénysértő döntéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.