Fót: elölről kezdik a választást

Mindent elölről kell kezdeni – mondta ki a helyi választási iroda Fóton, miután a bíróság az időközi polgármester- és képviselő-választás megismétléséről döntött.

A névjegyzék összeállításától kezdve a jelöltállításon át, a kopogtató cédulák gyűjtéséig és a szavazásig a teljes időközi választási eljárást meg kell ismételni Fóton a bíróság vasárnapi döntése értelmében - közölte a helyi választási iroda képviselője hétfőn az MTI-vel.

Annus Krisztina a helyi választási bizottság délutáni ülése után azt mondta, a testület a bírósági végzés tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy "mindent elölről kell kezdeni".

A választási bizottság kedd délután határoz a szavazás új időpontjáról - tette hozzá Annus Krisztina.

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást a Budapest Környéki Törvényszék vasárnapi döntése értelmében – tájékoztatott a bírói tanács ülése után a törvényszék szóvivője vasárnap.

Koszta János közlése szerint a bíróság ezzel a döntésével – egy magánszemély felülvizsgálati kérelmére – megváltoztatta a területi választási bizottság szerdai határozatát, megsemmisítve a választás eredményét, egyúttal a szavazás megismétlését rendelte el. A végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs – tette hozzá a szóvivő.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a szavazatok 25 százalékát, és így ő lett az új településvezető. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A múlt héten a helyi, majd másodfokon a területi választási bizottsághoz több beadvány érkezett, ám úgy foglaltak állást, hogy a szavazást a jogsértések ellenére sem kell megismételni.

A határozat ellen péntek délután négy óráig lehetett felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Budapest Környéki Törvényszékhez. A megadott határidőn belül két ügyben fordult bírósághoz egy ügyvédi irodát képviselő magánszemély. Az egyik eset lényege, hogy két nő MSZP-s szórólapokkal „felszerelkezve” biztatott szavazásra egy helyi lakost, mondván: túl alacsony a részvétel.

A másik ügy – amelyben végül a bíróság döntött – a szervezett szállítás volt. A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállította át a voksolókat.

Ilyen előzmények után döntött úgy a Budapest Környéki Törvényszék háromtagú bírói tanácsa vasárnap, hogy részben megváltoztatja a területi választási bizottság határozatait, kimondva a kampánycsendsértést, és a szervezett szállításra hivatkozva – a bajaihoz hasonlóan – elrendelte a fóti időközi polgármester- és képviselő-választás megismétlését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.