Főszerkesztők a rendőrök arckitakarása ellen

A Főszerkesztők Fóruma életszerűtlennek, a közönség érdekeivel és a nemzetközi gyakorlattal ellentétesnek tartja a rendőrök kitakarásának kötelezettségét a médiában.

Nyilatkozatuk utal rá: november 26-án a Kúria jogegységi döntéssel tartósította azt az ítélkezési gyakorlatot, amely szerint a rendőröket és egyéb „nyilvános helyen vagy közterületen szolgálati kötelezettséget teljesítő” személyeket ábrázoló álló vagy mozgó képeket a médiában csak az érintettek hozzájárulásával lehet közölni.

A Főszerkesztők Fóruma nem ért egyet ezzel a gyakorlattal – írják –, de tudomásul veszi, hogy a Kúria a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján erre az álláspontra helyezkedett.

Az Egyesület álláspontja szerint "a készülő új Polgári Törvénykönyvről lehetőséget teremt arra, hogy a magyar rendőrök arcát az európai gyakorlatnak megfelelően, az esetek döntő többségében ne kelljen kitakarni. "

Meggyőződésüket fejezik ki, hogy létezik olyan szabályozási forma, "amely egyszerre védi a rendőrség és más érintett intézmények jogos érdekeit és az egyes rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók személyiségi jogait, ugyanakkor nem korlátozza indokolatlanul a sajtó munkáját az események hiteles és tárgyilagos rögzítésében, bemutatásában."

Az új Ptk.-hoz kapcsolódó szakmai vitákban a Főszerkesztők Fóruma ilyen megoldásokra törekszik – zárul a nyilatkozatuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.